ДО 2015 року Україні не варто чекати безвізового режиму із ЄС? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДО 2015 року Україні не варто чекати безвізового режиму із ЄС?

485
Європейський Союз міг би - за найбільш оптимістичними оцінками - ввести безвізовий режим з Україною не раніше 2015 року.
Таку думка кореспондентові УНІАН в Польщі висловив аналітик фонду Баторего (Batory Foundation, Варшава) Гжегож Громадський, коментуючи прогноз міністра закордонних справ України Петра Порошенка про відміну віз для українців в 2012 році.
"2012 рік, як на мене, мало реальний, якщо не повністю нереальний термін", - сказав він.
Громадский зазначив, що для введення безвізового режиму, в першу чергу, необхідна політична воля самого ЄС, який об'єднує сьогодні 27 держав, частина з яких виступає проти відміни віз для громадян України.
Він назвав головною причиною страх перед масовою трудовою міграцією до Євросоюзу, який, на думку Громадського, не має під собою вагомих підстав.
Експерт не виключив збільшення кількості трудових мігрантів з України до ЄС в разі відміни віз, підкресливши, що навряд чи вона матиме масовий характер.
За словами Громадського, терміни відміни віз залежатимуть від результатів президентських виборів в Україні 2010 року і можливих парламентських виборів, а також від того, чи зможе нова влада відновити довіру до себе.
Експерт зазначив, що Євросоюз всіляко затягує підписання з Україною Дорожньої карти для введення безвізового руху, оскільки такий документ дійсно відкриває дорогу до відміни віз.
На його думку, українська влада повинна концентруватися на тому, аби щонайшвидше добитися узгодження і підписання такої Дорожньої карти.
Громадський сказав, що в разі формування в Україні наступного року стабільної влади, яка зможе добитися підписання цієї карти в 2011 році, реально візи можуть бути скасовані через 3-5 років.
На думку експерта, українська влада для введення безвізового режиму повинна, в першу чергу, поклопотатися про захист від підробок закордонного паспорта (ввести біометричний паспорт), внести зміни до українського законодавства для ускладнення зміни прізвища, а також підсилити контроль як на кордоні з Євросоюзом, так і з іншими країнами-сусідами.
Крім цього, Євросоюз в ході переговорів може порушити питання про виконання Україною Угоди про реадмісію, яку, за оцінками європейців - українська влада не до кінця виконує.
Громадський додав, що позитивним сигналом для України може бути встановлення безвізового режиму з 19 грудня для громадян Сербії, Чорногорії і Македонії.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас