РФ буде змушена приєднатись до Енергохартії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ буде змушена приєднатись до Енергохартії

Енергетика
609
Уряд України зможе використовувати участь в Енергетичній хартії для впровадження європейських принципів співпраці під час переговорів зі своїм головним постачальником "блакитного палива" - російським "Газпромом".
Таку думку кореспондентові УНІАН висловив голова правління Альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.
"Україна завжди може сказати: ми підписали такі документи, тому ми повинні діяти за цими правилами".
Експерт позитивно оцінив приєднання України до Енергетичної хартії, відзначивши, що згода на вступ українців до цієї організації свідчить про те, що держава сумлінно виконує свої зобов'язання країни-транзитера.
Боровик зазначив, що під час двох газових конфліктів між Україною і Росією постачання газу до Європи припинялися не з вини українців.
"На сьогоднішній день з вини України жодного разу не були припинені постачання", - сказав він.
На його думку, в першому конфлікті 2006 року українці мали право відбирати додатковий газ згідно із підписаним із "Газпромом" контрактом, а в 2009 році європейські країни недоотримували газ через те, що росіяни просто перекрили його постачання.
Експерт висловив думку, що росіяни також будуть змушені приєднатися до Енергетичної хартії через прогнозований в найближчих 5 років профіцит понад 200 млрд. кубометрів газу в світі і розвиток нових джерел енергії.
"Завтра вони будуть змушені домовлятися, аби ці ресурси у них забирали, тому що ця енергія (газ, нафта) не буде вигідна", - сказав Боровик.
Він додав, що економічно вигідніше нове джерело енергії може з'явитися в світі вже в найближчих 2-3 роки.
Як повідомляв УНІАН, 18 грудня 2009 року рада міністрів Енергетичної співдружності схвалила приєднання України і Молдови. Остаточне приєднання цих двох країн відбудеться після того, як вони подолають розбіжності, які залишаються між їх законодавством і законодавством Європейського Союзу про газовий ринок, а також проведуть необхідні процедури з ратифікації приєднання.
Угоду про Енергетичну співдружність було підписано в жовтні 2005 року в Афінах, вона набула чинності 1 липня 2006 року.
На сьогоднішній день до угоди приєдналися 14 країн-членів ЄС і 7 країн Західних Балкан.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас