"Ъ": Криза не увійшла в інтернет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Криза не увійшла в інтернет

952
За 11 місяців поточного року доходи операторів всіх видів зв'язку скоротилися в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 3,4%, до 42,1 млрд грн., повідомили в п'ятницю в Держкомітеті статистики. Доходи від мобільного зв'язку, що займає найбільшу частку ринку телеком-послуг, досягли 26,1 млрд грн. (-4%), міського зв'язку - 3,5 млрд грн. (-13,9%), міжміського і міжнародного зв'язку - 4,08 млрд (19,3%). Єдиним сегментом, який показав зростання в умовах кризи, став комп'ютерний зв'язок - на 40,4%, до 3 млрд грн. З них 2,6 млрд грн. принесли послуги інтернет-доступу, причому 1,4 млрд грн. - витрати приватних користувачів (+70,8%).
Проникнення широкосмугового доступу в інтернет в Україні - одне з найнижчих в Європі, що і стало основною причиною зростання сегменту. На кінець III кварталу цей показник складав всього 10,2% (для порівняння: у Нідерландах - 90%, Угорщині - 70%, Словаччині - 50%), відзначають аналітики дослідницької компанії iKS-Consulting. За їхніми прогнозами, активне зростання підключень і доходів сегменту триватиме мінімум до 2012 року. "Виникає ефект снігової грудки: абоненти, що підключилися, залучають в інтернет своє соціальне оточення - друзів і родичів, - пояснює аналітик GFK Ukraine Гліб Вишлинський. - Крім того, з кожним роком розвивається інфраструктура, з'являється технічна можливість підключення нових домогосподарств".
В цьому році розвитку інтернет-провайдерів допомогла і криза. "Для багатьох людей традиційні розваги - кіно, клуби - стали дуже дорогими. Якщо квиток в кіно коштує близько 40 грн., то безлімітні підключення деяких операторів зараз обходяться всього в 50 грн. на місяць, а вони дозволяють завантажувати і дивитися скільки завгодно фільмів", - відзначає гендиректор інтернет-провайдера IPnet Дмитро Грищук. За його словами, ще однією причиною зростання кількості підключень стала можливість пошуку роботи в інтернет.
Чимало операторів у гонитві за ринковою часткою знизили в поточному році ціни. "Якщо рік-півтора тому середній ARPU (місячний дохід з одного абонента. - ред.) у інтернет-провайдерів складав $15-17, то зараз він впав до $7-8",- повідомив Грищук. Гліб Вишлинський пояснює, що для великих операторів, зокрема "Укртелекому" і "Волі", собівартість підключення нових абонентів у будинках з вже існуючою інфраструктурою невисока. "А для провайдерів локальних мереж демпінг є чи не єдиним способом вижити", - додає Дмитро Грищук.
Роман Судольський
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас