Сербія подасть заявку на вступ до ЄС до кінця поточного року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сербія подасть заявку на вступ до ЄС до кінця поточного року

Казна та Політика
120
Рішення про вступ Сербії до ЄС прийняла Рада з європейської інтеграції при уряді республіки, котра провела засідання напередодні під головуванням прем'єра Мірко Цветковіча за участю президента республіки Бориса Тадіча. Очікується, що Сербія подасть заявку на вступ до ЄС до кінця нинішнього року, повідомляє ИТАР-ТАСС.
Рішення прийняте "з урахуванням того факту, що членство в ЄС представляє довгострокову стратегічну мету нашої країни", повідомила урядова прес-служба. Раніше офіційний Белград не раз заявляв, що обере найбільш відповідний момент для того, щоб повідомити Брюссель про такий свій крок. Він став фактом саме сьогодні зовсім не випадково: опівночі набуло чинності рішення ЄС про безвізовий режим в'їзду громадян Сербії в країни шенгенської зони. Мабуть, сербська влада вирішила скористатися цією обставиною і не шукати сприятливішого приводу для подачі заявки.
В самому Євросоюзі на інтеграційні перспективи Сербії дивляться по-разному: хтось, зокрема Італія, вже дали зрозуміти, що підтримає наступальну тактику Белграда. Хтось відверто радить тутешньому керівництву не форсувати події, аби не спровокувати відмову. Формальним приводом для неї може стати той факт, що двоє етнічних сербів - Ратко Младіч і Горан Хаджіч як і раніше знаходяться поза юрисдикцією Гаагзького трибуналу, проте в Белграді, мабуть, вирішили, що ця перешкода вже не є непереборною.
За даними опитувань громадської думки, більше 80% громадян Сербії виступають за інтеграцію країни до Євросоюзу.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас