Польський віце-прем'єр обіцяє заблокувати газовий договір із Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польський віце-прем'єр обіцяє заблокувати газовий договір із Росією

Енергетика
431
Лідер "Польської селянської партії" (PSL) і заступник прем'єр-міністра Польщі Вальдемар Павляк заявив про намір заблокувати погоджений минулого тижня новий газовий договір з Росією в разі, якщо національні газові компанії країн не вирішать низку суперечливих питань.
Як передає кореспондент УНІАН, за даними польських ЗМІ, Павляк, зокрема, зажадав сплати "Газпромом" близько 100 млн. доларів боргу за транзит російського газу, надання документа про нові тарифи транспортування газу з РФ польською територією і зменшення ціни на газ для Польщі.
"Немає підстав для того, щоб завершити міжнародну процедуру доти, поки не будуть погоджені PGNiG і "Газпромом" вигідні умови колишніх і майбутніх розрахунків для Польщі, - сказав він на несподівано скликаній в п'ятницю прес-конференції.
"Заблокую ратифікацію газового договору з РФ доки PGNiG і "Газпром" не вирішать спірних питань", - додав він.
50-річний Павляк, який на початку 90 років двічі призначався прем'єром Польщі, також заявив про "саботаж" серед польських парламентерів, деякі з яких надавали не точні дані під час переговорів з росіянами.
"Не має бути так, що деякі особи, компанії, радники виступають в різних оркестрах", - сказав він.
За даними видання Gazeta Wyborza, лише Павляк може подати формальну заявку на затвердження погодженого після майже року переговорів з росіянами нового договору про постачання газу до Польщі.
Як повідомляв УНІАН, минулого четверга польський уряд заявив про завершення газових переговорів з російською стороною і затвердження найближчим часом їх на урядовому рівні.
На початку грудня Павляк, партія якого з кінця 2007 року входить в урядову коаліцію з "громадською платформою" звинуватив російську сторону в затягуванні затвердження договору, погодженого національними компаніями ще в жовтні.
За даними ЗМІ, тоді російська сторона висунула нові вимоги для завершення переговорів.
Наприкінці жовтня польські PGNIG і "Газпром" домовилися продовжити міжурядовий контракт на 15 років до 2037 року і збільшити обсяги щорічних постачань з 8-9 до 10,27 млрд. кубометрів газу, починаючи з наступного року.
Польський президент Лех Качинський і опозиція розкритикували документ, заявляючи, що він перекреслює плани диверсифікації газових постачань до Польщі, яка майже весь газ, що імпортується, купує в РФ.
Польща з початку поточного року недоотримує 25% газового імпорту, який країна купувала в швейцарського трейдера "РосУкрЕнерго", 50% пакет якого контролює "Газпром".
В жовтні PGNIG заявляла про можливий дефіцит газу взимку в обсязі близько 0,5 млрд. кубометрів газу в разі, якщо не удасться домовитися про додаткові постачання з "Газпромом".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас