Банкір: Нацбанк надмірно обережний з проблемними активами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір: Нацбанк надмірно обережний з проблемними активами

Валюта
608
Визначення чіткого формулювання, що є проблемним активом і які активи вимагають резервування, знизить кредитоспроможність українських банків, що, у свою чергу, стримуватиме економічне зростаннгя.
Про це під час засідання Фінансового прес-клубу, організованого за участю "Дзеркала тижня" заявив заступник директора департаменту банківського регулювання і нагляду НБУ Руслан Гриценко, коментуючи позицію банкірів щодо того, що активному здійсненню операцій з проблемними активами заважає відсутність механізму їх реальної ринкової оцінки.
"Будь-який актив, який ми визначимо як проблемний, втрачає привабливість на ринку. Якщо ми визначаємо актив як "токсичний", то для банків це стає сигналом. Такі активи менше кредитуватимуть, а це стримуватиме економічне зростання", - пояснив Гриценко.
Він підкреслив, що одне із завдань, яке стоїть перед Нацбанком, полягає в сприянні розвитку кредитної підтримки економіки, особливо, в умовах кризи, що вимагає з боку регулятора гнучкості у визначенні того, які активи є проблемними.
"Національний банк розуміє позицію банкірів, але так само повинен стояти на стороні бізнесу, підтримувати економіку і ухвалювати тільки зважені рішення з урахуванням двох сторін", - відзначив він.
Крім того, Гріценко акцентував, що ступінь проблемної активів тісно пов'язаний з економічною ситуацією.
"Наприклад, якщо кредитний портфель банку складає 10% токсичних активів, то якщо підніметься курс, їх може стати 20%, наступного дня - 30%. В економіці можуть відбуватися й інші зміни, що впливають на різні галузі, перетворюючи ці активи на токсичні, або, навпаки, в нормальний ресурс", - пояснив чиновник.
Начальник відділу досліджень фінансово-банківської системи Центру наукових досліджень НБУ Віра Крилова під час засідання також підкреслила, що адміністративне втручання в економіку може завдати ще більшої шкоди.
"Державі потрібно підходити дуже зважено і обережно і втручатися тоді, коли ринок не може впоратися. Тому що потрібно не посилювати регулювання, а підвищувати його ефективність - більшою мірою, ніж посилювати. Невірний крок може принести значно більше шкоди, ніж користі", - відзначила Крилова.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас