ЄЦБ: До кінця 2010 р. банки єврозони можуть списати ще 187 млрд євро поганих активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ: До кінця 2010 р. банки єврозони можуть списати ще 187 млрд євро поганих активів

Казна та Політика
227
Банківський сектор зони обігу єдиної європейської валюти до кінця 2010 р. може списати додатково 187 млрд євро поганих активів. Про це йдеться в піврічному "Огляді фінансової стабільності", опублікованому Європейським центральним банком (ЄЦБ).
ЄЦБ підвищив прогноз щодо сукупних списань банків єврозони за період 2007-2010 рр. на 13% - до 553 млрд євро. Попередня оцінка, дана в червні ц.р., припускала, що загальні списання банків в єврозоні складуть 488 млрд євро до кінця майбутнього року.
Прогнози МВФ були ще більш песимістичні: фонд передбачав, що списання європейських і британських банків в період з 2007 р. по 2010 р. складуть 1,2 трлн дол.
За прогнозами ЄЦБ, з сумарних списань 169 млрд євро підуть на синтетичні структурні похідні інструменти, такі як іпотечні папери RMBS і облігації, забезпечені борговими зобов'язаннями, - CDO. Безнадійні борги позичальників з нефінансового сектора становитимуть, за оцінками ЄЦБ, 355 млрд євро від всіх списань.
"Важлива причина, яка стоїть за зростанням списань, - це подальше погіршення умов на ринку комерційної нерухомості, - йдеться в доповіді ЄЦБ. - Саме це є однією з причин перегляду у бік підвищення оцінки потенційних списань банків з комерційної іпотеки і паперів, забезпеченим комерційною іпотекою".
Нагадаємо, на початку грудня поточного року глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше оголосив, що ЄЦБ почне поступове згортання надзвичайних заходів підтримки ліквідності. За його словами, 16 грудня ц.р. ЄЦБ проведе останню операцію з рефінансування терміном на 12 місяців. Також ЄЦБ ухвалив рішення завершити операції за поданням 6-місячних кредитів в березні 2010 р.
Останнім часом Ж.-К.Тріше неодноразово говорив про побоювання, що приватні фінансові інститути можуть "підсісти" на дешеву ліквідність, що надається Центробанком. Частину екстрених заходів підтримки економіки необхідно своєчасно і поступово згортати, щоб банки поверталися до нормального режиму кредитування, вважає голова ЄЦБ. Відзначимо, 3 грудня ц.р. ЄЦБ залишив базову ставку рефінансування без змін - на історично низькому рівні в 1%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас