"Росатом" через порт "Кавказ" поставлятиме ядерне паливо в Болгарію, оминувши Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Росатом" через порт "Кавказ" поставлятиме ядерне паливо в Болгарію, оминувши Україну

Енергетика
626
Держкорпорація "Росатом" буде через морський порт "Кавказ" поставляти свіже ядерне паливо для АЕС в Болгарії, оминувши Україну, повідомили в держкорпорації.
Уряд РФ розпорядженням від 14 грудня включив даний порт до переліку російських портів, в які дозволено заходження (вихід) суден, що транспортують ядерні матеріали, радіоактивні речовини і вироби, що їх містять.
"На жаль, Україна, сама будучи споживачем російського ядерного палива, останніми роками перешкоджала транзиту ядерного палива для АЕС Болгарії", - сказав представник "Росатому" Сергій Новіков, коментуючи прийняте рішення. До 2002 року "Росатом" поставляв болгарській АЕС "Козлодуй" транзитним залізничним транспортом по території України, і далі - річковим транспортом по Дунаю. Проте з 2002 року у болгарської та російської сторін почали виникати проблеми з отриманням дозволу на залізничний транзит вантажів по українській території. В зв'язку з цим на прохання Болгарії був розроблений альтернативний прямий маршрут перевезення ядерного палива по Чорному морю через порти "Кавказ" і "Варна".
Крім того, пряме міжнародне залізнично-поромне сполучення через порти РФ і Болгарії повністю відкидає необхідність перевантаження ядерних матеріалів із залізничних вагонів у трюми судна, що значно підвищує рівень безпеки навантажувально-розвантажувальних робіт в портах, підкреслили в "Росатомі".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас