Пакет антикорупційних законів, котрий набуває чинності 1 січня 2010 р., не зможе перемогти зловживання в держорганах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пакет антикорупційних законів, котрий набуває чинності 1 січня 2010 р., не зможе перемогти зловживання в держорганах

Кримінал
759
Пакет антикорупційних законів, який набирає чинності 1 січня 2010 р., не зможе перемогти зловживання в держорганах. Про це заявив адвокат юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Євген Соловйов.
"Проаналізувавши закони, з упевненістю можна сказати, що вони хоч і краще попередніх, проте далекі від досконалості і їх прийняття у такому вигляді не лише не вирішує проблеми боротьби з корупцією в цілому, оскільки залишає достатньо лазівок, але і додає проблем на рівному місці величезній кількості звичайних громадян", - упевнений адвокат.
Він зазначив, що, зокрема, в законі №1506 з'явилося визначення "близьких осіб", яким забороняється працювати в одній структурі і знаходитися в прямому підпорядкуванні. "Проте, на мою думку, коло "близьких осіб", до якого закон відносить подружжя, дітей, батьків, рідних братів і сестер, дідусів, бабусь, онуків, усиновлювачів, усиновлених, а також інших осіб за умови їх спільного мешкання разом з суб'єктом відповідальності за корупційні правопорушення, і ведення з ними спільного господарства, необхідно ще розширити. Як мінімум, я б включив туди колишніх дружин/чоловіків; рідних братів і сестер когось з батьків (тобто дядьки, тітки), їх дітей (тобто двоюрідних братів і сестер), їх подружжя; племінників (у тому числі двоюрідних) і їх подружжя, дітей справжнього подружжя від попередніх шлюбів, позашлюбних дітей та їх подружжя", - зазначив Соловйов.
Також, вважає юрист, законом не врегульована проблема роботи родичів в одній структурі, але в різних відділах, тобто без безпосереднього підпорядкування. "Далеко не всі питання у нас вирішуються по вертикалі, горизонтальна спорідненість теж може бути джерелом корупційних порушень", - упевнений Соловйов.
В той же час, ст. 2 і 4 закону свідчать, що приватні особи-підприємці не можуть займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю, входити до складу органу управління або наглядової ради підприємства або організації, метою яких є отримання прибутку. "Прикладів абсурдності вказаних норм можна навести безліч. Наприклад, людина займається ремонтом взуття як приватний підприємець і паралельно працює вахтером, аби якось прогодувати себе і сім'ю. Думаю, вочевидь, що дохід навіть від вказаних обох видів діяльності вельми невеликий, але виходить, людина порушує вказаний закон і є корупціонером", - підкреслив Соловйов.
"І я не здивуюся, якщо правоохоронні органи з метою виконання плану рапортуватимуть про стахановські темпи боротьби з корупцією, борючись при цьому не з недоторканними в нашій країні чиновниками, а з такими ось дідусями-чоботарями та іншими звичайними приватними підприємцями", - резюмував юрист.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас