ОБСЄ: Німеччині необхідна реформа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОБСЄ: Німеччині необхідна реформа

Казна та Політика
262
"Ідолів торкатись не можна - позолота пристає до пальців".- ця цитата із Флобера, можливо, прийшла на розум багатьом журналістам і політологам, що знайомляться з тільки що прийнятими рішеннями Організації із безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ). Виявляється один із стовпів європейської демократії Федеральна Республіка Німеччини, в точніше - один з аспектів її державного устрою, зовсім не демократичний. Причому настільки, що ОБСЄ, засумнівавшись у досконалості процесів волевиявлення в країні, закликала Берлін до швидкої реформи виборчого права.
Йдеться про недоліки в організації парламентських виборів в Німеччині. Серйозні нарікання викликали положення, що регламентують допуск до виборів тих партій, які на момент голосування не представлені в Бундестагу. Їх долю - вносити або не вносити організацію до виборчого бюлетеня, вирішує Федеральна виборча комісія, що складається з представників "старих" етаблованих партій. В ході останньої парламентської кампанії виборчком відмовив Союзу Габіреле Паулі, Партії німецьких пенсіонерів та цілій когорті інших дрібних громадських об'єднань, Про це, до речі, говорив на засновницькому засіданні і сам спікер Бундестагу Норберт Ламмерт.
Щоб уникати в майбутньому очевидних ризиків суб'єктивних рішень, ОБСЄ рекомендує внести відповідні поправки до виборчого права Німеччини, визначивши абсолютно чіткі і об'єктивні критерії допуску на вибори нових партій. Крім того, спостерігачі ОБСЄ висловили подив з приводу іншого законоположення. Німецьке законодавство не передбачає можливості судових розглядів із питань допуску тієї або іншої партії напередодні виборів. Таким чином, на думку експертів, в країні явно обмежуються права громадян на "своєчасний і ефективний правовий захист".
Словом, схоже, що поправок до законів Німеччини найближчим часом не уникнути.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас