Точка зору: Курс 7,95-8,00 грн/дол. збережеться протягом найближчих кількох місяців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Курс 7,95-8,00 грн/дол. збережеться протягом найближчих кількох місяців

Валюта
3349
Курс гривні, як на готівковому ринку, так і на міжбанку, протягом декількох місяців збережеться на рівні 7,95-8,00 грн/дол. Таку думку висловив РБК-Україна керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB Микола Івченко.
За його словами, тенденція до зниження курсу долара може тривати ще кілька днів, однак значно долар у найближчі два-три місяці не подешевшає. Як заявив експерт, більш істотно курс гривні може зміцнитися до долара в лютому-березні 2010 р. "Підстави для цього є. Через 2-3 місяці очікується більш різке відновлення української промисловості, а також збільшення світового попиту на метал", - сказав експерт. Що стосується курсу євро, то, за прогнозами аналітика, воно зміцнить свої позиції, однак вище 12 грн в найближчі кілька місяців не підніметься.
За словами експерта, зараз відбувається стабілізація курсу гривні, що затиснутий у вузькому діапазоні. М.Івченко відзначив, що для стабілізації курсу національної валюти існують як економічні, так і регуляторні причини.
Серед факторів, що стримують зростання долара, М.Івченко називає поліпшення платіжного балансу України. "Фінансовий відтік грошей з України зменшується, а експорт-імпорт став більш збалансований", - підкреслив аналітик. Крім цього, зміцненню курсу гривні сприяє стабілізація на готівковому ринку валюти. "Нацбанк, завдяки досить жорстким заходам, стабілізував готівковий ринок. По-перше, він обмежив максимальну покупку валюти однією фізособою вдень. По-друге, були введені обмеження для обмінних пунктів щодо змін котирувань валют протягом одного дня. Крім цього, ті банки, які брали кредити на рефінансування, зобов'язані виставляти котирування на готівковому ринку, які рекомендує Нацбанк. Все це дало свої результати", - говорить експерт.
На думку М.Івченка, попит населення на валюту зростає, в той же час ця тенденція не сильно відобразилася на готівковому ринку. "Населення сприймає низьку вартість доларів в Україні як можливість їх купити. Ми бачимо це за даними покупок валюти готівкового ринку", - відзначив експерт. За його даними, у листопаді населення купило валюти на суму 2,5 млрд дол., тоді як у жовтні 2,2 млрд дол.
Однак, за словами М. Івченка, в грудні може початися невеликий ажіотаж на валюту. Аналітик це пов'язує з майбутніми президентськими виборами, і бажанням населення "підстрахуватися".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас