Новий антикризовий закон для АПК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий антикризовий закон для АПК

Аграрний ринок
374
Комітет з питань аграрної політики і земельних відносин рекомендує парламенту взяти за основу законопроект №5416 "Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи", повідомляє АПК-Інформ.
На засіданні комітету відзначалося, що законопроект направлений на відновлення створених для АПК сприятливих умов запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи. Зокрема, шляхом впровадження норм, згідно з якими сума податку на додану вартість, яка платиться до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко і молочну продукцію й іншу продукцію переробки, прямує на виплату дотацій цим сільськогосподарським товаровиробникам в порядку, визначеному Кабінетом міністрів.
Глава комітету, один з авторів проекту М.Присяжнюк підкреслив, що вказана норма діє без обмеження терміну її застосування і припиняється, коли в законі про державний бюджет на відповідний рік буде передбачено, що сума податку на додану вартість, яка платиться до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко і молочну продукцію, м'ясо і м'ясопродукти й іншу продукцію переробки худоби, купленої в живій вазі (шкури, субпродукти, кісткове-, м'ясо-кісткове борошно), прямує до спеціального фонду державного бюджету з подальшим використанням його на здійснення виплати доплат на одну корову в порядку, визначеному Кабінетом міністрів.
Згідно з проектом, не обмежується термін дії фіксованого сільськогосподарського податку і спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського і лісового господарства і рибальства. Пропонується також припинити операції з давальницькою сировиною в зовнішньоекономічних відносинах тощо.
При обговоренні члени комітету висловили окремі зауваження до документа. Зокрема, згідно ст. 9 проекту передбачається можливість надання Аграрному фонду права здійснювати реалізацію об'єктів державного цінового регулювання без узгодження з Кабінетом міністрів, що, на думку парламентарів, не повною мірою узгоджується з іншими нормами цієї статті. Крім того, по суті, запропонована редакція допускає отримання прибутку, яка, у свою чергу, не узгоджується з метою створення Аграрного фонду - забезпечення цінової стабільності на ринку агропродукції.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас