Східна Європа може відчути зменшення капіталу через проблеми західних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Східна Європа може відчути зменшення капіталу через проблеми західних банків

Казна та Політика
1079
Східноєвропейські країни можуть відчути істотне зменшення капіталу, оскільки велика кількість невирішених проблем західних банків може підштовхнути їх до вилучення коштів з регіону, пише газета The Wall Street Journal.
Це, на думку економістів, може негативно позначитися на курсах національних валют таких країн як Чехія, Угорщина і Польща. Чеська крона, угорський форинт і польський злотий помітно ослабли за минулий місяць у міру того, як банківські системи Греції і Австрії, тісно пов'язані з східноєвропейськими економіками, продовжили відчувати негативний вплив фінансової кризи.
"Ми все ще не можемо відкинути різкого вилучення капіталу з цього регіону", - зазначила аналітик Deutsche Bank Джилліан Еджворт.
Грецькі банки, які відчувають все більшу залежність від екстреного кредитування з боку Європейського Центробанку (ЄЦБ), займають 29% болгарського банківського сектора, і по 16% на ринках банківських послуг в Сербії і Румунії.
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's в середу знизило суверенний кредитний рейтинг Греції до "ВВВ+" з "А-", крім того, з рейтингу зберігається "негативний" прогноз. Рейтинг Греції став найнижчим серед 16 країн єврозони. Це, на думку експертів, може спричинити негативні наслідки для всієї банківської системи країни.
Крім того, ЄЦБ поступово починає зменшувати обсяги грошових інвестицій в банківський сектор. В середу ЄЦБ провів останній аукціон з надання кредитів строком на 12 місяців.
"Ми не можемо виключити вірогідності прискорення вилучення коштів у міру того, як ЄЦБ згортає спеціальні програми надання ліквідності, особливо, якщо приплив іноземного капіталу в грецькі казначейські облігації зменшиться, що змусить уряд країни звернутися за фондуванням до національної банківської системи", - заявила Еджворт.
В середу Греція залучила 2 млрд євро за рахунок розміщення п'ятирічних облігацій з плаваючою ставкою серед п'яти приватних банків, чотири з яких були грецькими.
Крім того, на цьому тижні був націоналізований австрійський банк Hypo Group Alpe Adria, який є дочірньою структурою крупного баварського земельного банку BAYERNLB. Розмір активів цього банку становить близько 40 млрд євро, серед банків Австрії Hypo Group Alpe Adria займає шосте місце за цим показником. Його примусова націоналізація була викликана якраз втратами з кредитів у Південно-Східній і Східній Європі. Ця ситуація може говорити про уразливість всього банківського сектора Австрії, оскільки близько 16% активів австрійських банків так чи інакше пов'язані зі Східною Європою, що є найвищим показником серед всіх країн Євросоюзу.
Аналітик Capital Economics Ніл Шерінг упевнений, що найуразливішими в цій ситуації можуть стати банки в Росії, країнах Балтії і в Україні. Подолання кризових явищ в економіці, на думку експерта, зажадає залучення щонайменше, $75 млрд наступного року. Це становить "очевидні ризики" для країн Європи, що розвиваються, зазначив Шерінг.
Втім, натискати "тривожну кнопку" ще рано, упевнений аналітик. Падіння курсів нацвалюти Чехії, Угорщини і Польщі може бути просто реакцією на ралі, що спостерігалося на валютних ринках цих країн з березня.
"Я не думаю, що ми знову наближаємось до краю прірви, і не чекаю краху банківської системи, але умови кредитування в регіоні можуть залишитися жорсткими ще декілька років", - зазначив Шерінг.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас