Банк Японії збереже ставку біля нуля і продовжить курс на ослаблення політики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Японії збереже ставку біля нуля і продовжить курс на ослаблення політики

Валюта
260
Банк Японії під час засідання 17-18 грудня залишить ключову процентну ставку з кредитів overnight без зміни на рівні 0,1% річних, прогнозує MarketWatch.
З початку грудня японський ЦБ вже оголосив про подальше ослаблення грошово-кредитної політики за рахунок масованого вливання коштів в економіку, тому аналітики не чекають радикальних заходів, а розраховують лише на підтвердження колишнього курсу.
За оцінками експертів, Банк Японії повинен повідомити про те, що він відстежує результати рішень про підтримку економіки, прийнятих 1 грудня. Японський центробанк 2 грудня почав надання комерційним банкам тримісячних кредитів під 0,1% річних, виділивши на ці заходи 10 трлн єн ($115 млрд). Як забезпечення з цих кредитів банки можуть використовувати японські держоблігації, комерційні папери (короткострокові боргові зобов'язання) і корпоративні бонди.
Хоча це рішення трохи ослабило політичний тиск на Банк Японії, швидше за все, уряд найближчим часом знов зажадає додаткових заходів стимулювання фінансового сектора та економіки в цілому.
"Японська економіка знаходиться в украй важкому становищі. Деякі стверджують, що вона досягла дна, але ми не можемо дозволити собі оптимізму", - сказав прем'єр-міністр Японії Юкіо Хатояма на закритому засіданні кабінету міністрів у вівторок.
В той самий день уряд Японії затвердив доповнення до держбюджету на поточний фінансовий рік, включаючи близько $80 млрд нових витрат на підтримку відновлення економіки.
Опубліковане в понеділок щоквартальне опитування Банку Японії надало ринку змішані сигнали: відновлення економіки залишається слабким, настрої виявилися трохи кращими за очікування, але при цьому багато компаній прогнозують скорочення інвестицій.
В останній раз Банк Японії знизив відсоткову ставку рік тому - в грудні 2008 року - до 0,1% річних. До цього в кінці жовтня японський ЦБ знизив ключову ставку вперше за сім років - з 0,5% до 0,3%. Після грудневого скорочення вартості кредитів центробанк перейшов до підтримки фінансового сектора шляхом придбання банківських активів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас