ЗМІ: Криза згуртувала країни-експортери газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗМІ: Криза згуртувала країни-експортери газу

Енергетика
170
Форум країн-експортерів газу, створений за зразком ОПЕК, може перетворитися на картель, що встановлює ціни на сировину, вважає газета. Побоювання посилюються у зв'язку з переважанням в керівництві експертів з Росії.
Постійне засилля росіян може стати проблемою для нової організації, бо її члени нерідко переслідують різні інтереси. Росія, що експортує природний газ переважно класичним способом, через мережу трубопроводів, продовжує робити ставку на довгострокові договори про постачання, тоді як багато арабських держав відстоюють переваги зрідженого природного газу (LNG - Liquefied Natural Gas), зручнішого для транспортування.
Старт "Газпек" ускладнює ситуація на ринку. Рівень впливу держав Форуму країн-експортерів газу цього року знизився, тому що внаслідок кризи вони вперше зіткнулися зі зниженням попиту. Певну роль зіграло і те, що США освоювали у великих кількостях альтернативні запаси, зокрема - сланцевих газів.
Генеральний секретар форуму Леонід Бохановський запевнив, що організації не загрожує перетворення на газовий картель, але не відкинув можливості того, що в наступний період постане питання про "скоординовані дії". До того часу, коли це питання справді набуде актуальності, ймовірно, пройде ще декілька років. Досі тільки шість країн ратифікували договір.
З 2010 року, за словами російського міністра енергетики Сергія Шматка, організація функціонуватиме повномасштабний. Наступного року у ФСЕГ, за словами міністра, зможуть вступити ще п'ять країн. Казахстан, Нідерланди і Норвегія вже отримали статус спостерігачів, планується розширити діалог з Австралією і Канадою.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас