Індустрія гостинності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індустрія гостинності

Казна та Політика
538
Як тільки УЄФА підтвердили право чотирьох українських міст приймати матчі чемпіонату з футбольної першості, в Україні розпочали готуватися ще з більшим ентузіазмом.
Пожвавлення спостерігається не лише в дискусіях щодо будівництва стадіонів та доріг, але й при обговоренні підготовки готельної інфраструктури. І хоч Київ та Львів вже не викликають занепокоєння в експертів щодо можливості розміщення всіх футбольних гостей, однак Харків та Донецьк залишаються в полі дискусій. Адже саме ці два міста сьогодні значно програють у розвитку туристичного напрямку, а відповідно, й готельного комплексу.
Як вирішувати проблему, останнім слід повчитися у Києва, який до вирішення проблем з готельною інфраструктурою підійшов по-своєму. Щоб оперативно вирішувати нагальні питання, пов’язані з будівництвом та введенням в експлуатацію готелів до Євро-2012, Київська міська державна адміністрація (КМДА) створила робочу групу, до якої увійшли представники всіх профільних підрозділів міськадміністрації, повідомив перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко. Група, за його словами, повинна дуже швидко координувати заходи, які спрямовані на розв’язання проблем, пов’язаних з будівництвом і введенням в експлуатацію готелів, визначених державною та міською цільовими програмами підготовки та проведення в Україні Євро-2012.
Однак, проблеми української готельної індустрії не зводяться лише до матеріально-технічної частини та будівництва нових комплексів. Наприкінці жовтня 2009 року Національне агентство з підготовки "Євро-2012" визнало, що "підкульгує" у цьому напрямку й людський ресурс.
Саме тому воно і запропонувало розробити концепцію програми підготовки кадрів для туристичної сфери та, зокрема, для готелів. Про це, під час II Міжнародної науково-практичної конференції "Індустрія гостинності України і Польщі: разом готуємось до "Євро-2012" повідомила експерт Нацагентства з розміщення Людмила Мещерських. З її слів, до проведення футбольного чемпіонату в Україні потрібно підготувати та підвищити кваліфікацію приблизно 140-150 тисяч осіб обслуговуючого персоналу.
Панацеєю ж у забезпеченні якості готельних послуг та в підвищенні конкурентоспроможності цієї індустрії в України обіцяє стати зареєстрований у Верховній Раді законопроект № 5346 народного депутата Сергія Терьохіна. Ним пропонується тимчасово встановити нульову ставку на операції з постачання туристичних послуг: розміщення (проживання), харчування, екскурсійних, спортивних та оздоровчих.
Окремі експерти зазначають, що прийняття допомогло б у розвитку конкурентноздатності української готельної індустрії, зменшенні вартості послуг для туристів, модернізації готельної бази до Євро-2012. Негайне прийняття законопроекту Терьохіна може суттєво поліпшити стан вітчизняного готельного бізнесу, який зазнає значних збитків у результаті економічної кризи і особливо від епідемії грипу, наголосив голова національної громадської ради з туризму та курортів Євген Самарцев.
Перший заступник голови Державної служби туризму і курортів України Ольга Соколова, у свою чергу, додала, що попри відсутність систематизованих статистичних даних щодо діяльності готелів у поточному році, вибіркові експертні дослідження свідчать про серйозне падіння середньорічного завантаження більшості закладів розміщення у державі.
"Тому представники готельного бізнесу з усіх регіонів України, з якими велися попередні консультації щодо необхідності запровадження нульової ставки ПДВ на готельні послуги, схвалюють законопроект №5346 і підтримують його прийняття. Його дія навіть на такий короткий період дуже допоможе економічно підприємствам галузі, вважають фахівці", - говорить Соколова.
Тож, поки що українськими ліками від стагнації готельної сфери залишаються податкові пільги. Тому сподіватись, що український держбюджет "заробить" на проведенні чемпіонату з футбольної першості, не доводиться. Видатки зростуть, а от чи покриють це зростання надходження не відомо. Та "потяг поїде, а рейки залишаться", чемпіонат "відфутболимо", а от дороги, стадіони та модернізовані готелі з навченим європейському рівню сервісу персоналом, залишаться у нас. Вдалий стартовий капітал для нового життя українського туристичного сектору? Чи не так?
Алла Дубровик
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас