П'ять законних підстав не віддавати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

П'ять законних підстав не віддавати

Кредит&Депозит
6175
При наданні кредитів населенню, законодавство України висуває низку обов'язкових вимог до банків, які, як показує практика, майже завжди порушуються, пише "Строительный мир".
Іншими словами, сам факт видачі Вам кредиту, завжди можливо в судовому порядку визнати незаконним і недійсним. У такого визнання є наслідком повернення сторін, в їх договірних відносинах, до початкового стану, пише УБР.
Тобто позичальник повинен повернути банку тільки тіло кредиту, а банк позичальникові вже сплачені відсотки.
При цьому зазвичай сплачені відсотки можна отримати одразу, чи зарахувати в суму боргу, а повернення тіла кредиту частіше за все проходитиме способом вирахування з зарплати 20% протягом дуже і дуже тривалого часу, і тут інфляція буде працювати на Вас. Розповідає в ексклюзивному коментарі для УБР Президент "Союзу консультантів з економіки і права" Ігор Годецький.
Тому візьміть до рук свій кредитний договір, пригадайте, як Ви отримали кредит, і порівняйте чи виконав банк наступні вимоги законів:
Банк при видачі Вам кредиту, зобов'язаний надати Вам (під розпис) наступну інформацію (ст. 11 Закону "Про захист прав споживачів"):
1) наявні форми кредитування з коротким описом відмінностей між ними, в тому числі між зобов'язаннями споживача;
2) орієнтовну сукупну вартість кредиту та вартість послуги з оформлення договору про надання кредиту, перелік всіх витрат, пов'язаних з отриманням кредиту, його обслуговуванням та поверненням, зокрема таких як адміністративні витрати, витрати на страхування, юридичне оформлення тощо (тобто скільки Ви заплатите взагалі і відсотків в тому числі);
3) варіанти повернення кредиту, включаючи кількість платежів, їх частоту та обсяги (тобто не один варіант, а декілька!);
4) можливість дострокового повернення кредиту та його умови (це має бути обов'язково прописано в договорі);
5) переваги і недоліки пропонованих схем кредитування.
І це далеко не весь перелік інформації, яку банк зобов'язаний надати Вам, у письмовій формі, перед видачею кредиту.
Банк при видачі Вам кредиту не має права порушувати принципи кредитування (ст. 49 Закону "Про банки і банківську діяльність"), один з таких принципів не дозволяє банку видавати кредит, якщо щомісячний платіж становить більше 50% заробітної плати, зазначеної в довідці.
Банк при видачі кредиту, зобов'язаний надати Вам для підписання договір, який відповідає вимогам законодавства до кредитних договорів (ст. 6 Закону "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг"), так у договорі, серед іншого, має бути вказано: відповідальність обох сторін, а не тільки позичальника за невиконання або неналежне виконання умов договору, порядок та зміни і припинення дії договору, і багато іншого;
Після підписання договору банк не має права порушувати Ваші, гарантовані законодавством, права, наприклад, вимагати підписати договір про зміну процентної ставки (ст.1056.1 ЦК України), та ін
Можна з упевненістю сказати, що в нашій країні, при видачі споживчих кредитів, вказані вище ситуації, коли порушуються вимоги законів, присутні майже в кожному випадку видачі кредиту.
На закінчення хочеться навести ще дві статті ЦК України, ч. 1 ст. 203 та ст. 215 відповідно до яких договір не може суперечити законодавству, а також моральним засадам суспільства, в іншому випадку він може бути визнаний судом недійсним. Тому, якщо ми хочемо поваги до себе і своїх дітей, то повинні відстоювати свої права.
До речі, щодо позиції банків. В цілому вона зводиться до наступного: Ви самі прийшли до нас, ми дали Вам наші кошти - повертайте. На це можна відповісти наступне: ми прийшли до вас і тим надали Вам честь заробити на нас гроші для себе. Ви жируєте за наш рахунок, граєте з курсом долара і ще й робите нас крайніми. Не вийде!
Тому що ст. 42 Господарського Кодексу України вимагає, що всі ризики в тому числі і валютні повинні нести Ви. І які б незрозумілі фрази Ви не заклали у Ваші кредитні угоди, це вам не допоможе! Все це означає, що правами споживача Ваших послуг-позичальника - не можна нехтувати!
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас