FT: Перенасичення ринку природного газу загрожує політичним іграм Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FT: Перенасичення ринку природного газу загрожує політичним іграм Росії

Енергетика
655
Впродовж останніх років Росія лякала Європу своєю газовою монополією. Проте цього року настав спад на ринку природного газу, який носить нециклічний характер. В результаті перенасичення європейського ринку природного газу за рахунок постачань з Північної Африки і Близького Сходу Росія втрачає свою частку на своєму традиційному ринку, пише сьогодні газета Financial Times.
Нині в Європі вперше після Другої світової війни спостерігається падіння попиту на електроенергію і газ. Згідно лідерам європейської газової галузі, попит на природний газ в 27 країнах ЄС впав з 535 млрд. кубометрів до 499 млрд. кубометрів.
Експерти прогнозують, що попит на газ в Європі досягне рівня 2008 року тільки до 2012-2013 рр. Надлишок пропозиції пов'язаний зі зростанням об'ємів постачань газу по газопроводу Medgas, який сполучає Алжир і Іспанію, а також підвищенням обсягів виробництва в Алжирі та Катарі. У Росії, навпаки, виробництво газу цього року впало на 25% в порівнянні з торішнім показником.
Нинішні ринкові умови дозволяють Європі в найближчі два-три роки забути про свою залежність від російського газу. На думку видання, цим варто скористатися європейським політикам, для яких пересичення газового ринку дає можливість вести діалог з Москвою з більшою упевненістю.
Росія втрачає свою частку на традиційному європейському ринку збуту через те, що відмовляється помічати економічні тенденції і коректувати ціни на газ. Цим користуються інші постачальники газу, наприклад Катар, які намагаються прискорити будівництво нових трубопроводів і зайняти нішу Росії на ринку Європи.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас