"Лукойл" знову в Іраку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Лукойл" знову в Іраку

Енергетика
466
"Лукойл" планує отримати першу нафту через три-чотири роки.
Протягом місяця "Лукойл" планує підписати з урядом Іраку остаточний контракт про експлуатацію родовища Західна Курна-2. "Як тільки контракт набуде чинності, ми негайно розпочнемо його реалізацію", - заявив напередодні віце-президент "Лукойлу" Леонід Федун.
В рамках другого ліцензійного раунду в Іраку, що проводиться 11-12 грудня, російська НК "Лукойл" і її партнер норвезька Statoil стали переможцями в тендері на розробку крупного родовища Західна Курна-2. Частка "Лукойлу" в проекті становить 63,75%, Statoil отримає 11,25%, решта 25% відійдуть іракській держкомпанії. За право розробки консорціум заплатить $150 млн. Родовище Західна Курна-2 вважається одним з найбільших в світі, його доведені запаси оцінюються в 6 млрд. барелів нафти.
Контракт цікавий тим, що оператори не стають власниками нафти, що добувається, а передають її іракській владі. Натомість вони отримують компенсацію витрат і заздалегідь визначену винагороду за кожну тонну. Оператор Західної Курни-2 починає отримувати винагороду після того, як видобуток на родовищі перевищить 120 тис. барелів на добу. За кожен видобутий понад цей об'єм барель оператор отримає $1,15. Протягом семи років рівень видобутку на Західній Курні-2 повинен досягти 1,8 млн. барелів на добу (90 млн. т на рік), тобто при виході на пік видобутку партнери зможуть заробляти до $700 млн. на рік.
"Лукойл" намагався розпочати роботи в Іраку ще з 1997 р., коли компанія уклала з іракським Міністерством нафти і газу свій перший контракт на розробку родовища Західна Курна-2 на умовах угоди про розділ продукції (УРП). Проте діючий режим санкцій відносно Іраку після війни в Перській затоці не дозволяв російським компаніям реалізовувати нафтові проекти в країні.
Одразу після підписання угоди 1997 р. "Лукойл" заявив, що почне здійснювати проект, як тільки ООН скасує санкції проти Іраку. А до цього проводитиме оснащення родовища і роботи, що не суперечать санкціям. Проте в 1999 р. іракська влада звинуватила російські компанії в дуже низькій активності і попередила, що може розірвати контракт. У 2001 р. прозвучали аналогічні звинувачення, а в грудні 2002 р. "Лукойл" отримав офіційне повідомлення, що контракт розірваний.
Цього разу, окрім "Лукойлу", на родовище Західна Курна-2 претендували: французька Total, консорціум BP (51%) і китайська CNPC (49%), а також група, очолювана малайзійською Petronas (60%) за участю Pertamina (20%) і Petrovietnam (20%). Всього в тендері взяли участь 44 найбільших компанії світу, яким іракський уряд пропонував 20-річні контракти по 10 групах ще не початих нафто- і газоносних ділянок.
На сьогодні вже підписано два контракти. Група компаній, очолювана англо-голландською Royal Dutch Shell, розроблятиме родовище Маджнун із запасами не менше 10 млрд. барелів, а китайська CNPC разом з французькою Total і малайзійською Petronas займуться родовищем Халфая, де близько 4 млрд. барелів нафти (на нього також претендувала російська НК "Лукойл").
Перший аукціон в Іраку відбувся влітку, але тоді був підписаний лише один контракт. Уряд висунув непомірні вимоги, на які погодився лише дует британської BP і китайської CNPC. Їм дісталося родовище Румейла.
За рахунок продажу нафтових родовищ Ірак має намір збільшити видобуток нафти в країні з 2,5 млн. до 10-12 млн. барелів/день і таким чином вийти на друге місце в світі, відтіснивши з нього Росію. Отримані від продажу ліцензій гроші планується направити на відновлення зруйнованої інфраструктури.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас