Україна не пройшла курс перетину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не пройшла курс перетину

Енергетика
4371
Аукціон з продажу електроенергії, який мав проводитися вперше, вчора так і не відбувся. Структури підприємця Василя Даниліва, що є монопольними постачальниками на ринку, домоглись судової заборони на проведення торгів. Але це рішення вже оскаржила одна із генеруючих компаній - "ДПЕК Східенерго", тому торги можуть відкритися вже сьогодні.
Планувалось, що торги з продажу експортного перетину, які згідно із прийнятими в квітні змінами до закону "Про електроенергетику" повинна проводити компанія "Укренерго", почнуться вчора о 15.00. Аукціонна комісія зареєструвала для участі в торгах п'ять енергогенеруючих компаній - "Енергоатом", "Західенерго", "ДПЕК Східенерго", "Укрінтеренерго" і Білоцерківську теплоелектроцентраль. Компанії внесли заставу за право участі в конкурсі, сумарний обсяг якої перевищує 50 млн грн.
Всього на аукціон заплановано виставити 18 лотів по кожному з п'яти міждержавних перетинів (напрямів) з передачі електроенергії на експорт загальною потужністю 1510 МВт.
Однак замість того, щоб відкрити торги, голова аукціонної комісії Тетяна Муравйова повідомила, що аукціон переноситься - вчора окружний адміністративний суд Києва виніс ухвалу про припинення дії постанови НКРЕ від 22 жовтня "Про порядок проведення аукціонів з доступу до пропускної спроможності міждержавних мереж України". Ухвала була прийнята за позовом ЗАТ "Корлеа інвест Україна" (входить до групи Korlea Invest) підприємця Василя Даниліва. Компанії цього бізнесмена зараз мають монопольне право на експорт української електроенергії до країн Східної Європи.
Муравйова оголосила перерву до 16.00, а потім ще тричі переносила проведення аукціону - на 17.34, 18.00 і 18.30, врешті-решт призначивши його на сьогодні. Постанова окружного адмінсуду вже вчора була оскаржена компанією "ДПЕК Східенерго".
Генеруюча компанія оскаржила також ухвалу Господарського суду Києва, винесену за позовом ДПЗД "Укрінтеренерго", яким "Укренерго" було заборонено укладати угоди із забезпечення доступу до пропускної спроможності. Таким чином, зараз немає заборон на проведення аукціону, вважає партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов. "Після того, як учасники ринку подали апеляцію, юридично в 'Укренерго' немає підстав для зупинки конкурсу", - погоджується партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко.
Втім, учасники ринку говорять, що "Укренерго" все одно може скасувати продаж, нехай навіть порушивши чинне законодавство. "Кожному кроку з проведення цих аукціонів протидіє Кабінет міністрів і Мінпаливенерго. Тому я сумніваюся, що вони взагалі відбудуться", - заявив голова правління "Дніпроенерго" Юрій Бочкарьов. "Інтереси Korlea Invest і 'Укрінтеренерго' в даному конфлікті відстоює один із заступників міністра палива та енергетики. Я не думаю, що здолати протидію взагалі можливо", - сказав член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тітенко. Раніше заступник глави Мінпаливенерго Олег Бугаєв неодноразово заявляв, що вважає нинішню схему експорту електроенергії оптимальною, і виступав з критикою закону, котрий передбачає проведення аукціонів.
За словами президента "Енергетичної консалтингової групи" Олексія Шеберстова, покупці з Угорщини і Словаччини готувалися до зміни схеми експорту української електроенергії і виникнення конкуренції в цьому сегменті. В обох країнах вчора відклали проведення аукціонів із купівлі української електроенергії. "Якщо аукціони не будуть проведені, Україну просто почнуть розглядати як несерйозного і ризикового партнера, що може привести до поступової втрати ринків збуту електроенергії в Східній Європі", - говорить член парламентського комітету з ПЕК Сергій Тулуб.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас