Австрія відібрала в німців банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Австрія відібрала в німців банк

Казна та Політика
995
Криза несподівано нагадала про себе в Західній Європі. Уряд Австрії виявив серйозні проблеми в шостого за розмірами банку країни Hypo Group Alpe Adria, який вирішено забрати у власників під контроль держави.
За символічну суму EUR1 уряд Австрії викупить 67% акцій Hypo Group Alpe Adria в німецького земельного банку Баварії BAYERNLB. Ще 20,5% акцій цього банку буде обміняно на EUR1 в австрійського страховика Grazer Wechselseitige, і 12% акцій - в австрійської провінції Карінтія.
З початку фінансової кризи це друга націоналізація в Австрії. У листопаді минулого року уряд країни викупив банк Kommunalkredit Austria AG у колишніх господарів - Oesterreichische Volksbanken AG і Dexia SA.
"В останні дні ризикова ситуація, що склалась довкола банку Hypo Group, створила надмірні загрози Австрії, майбутньому нашої країни як фінансового центру і всій економіці регіону. Не можна аби провінція Карінтія з річним бюджетом EUR2 млрд. надавала гарантії проблемному банку на EUR18 млрд., і колапс банку означав би фінансовий крах провінції", - заявив в понеділок після 14-годинного екстреного засідання міністр фінансів Австрії Йозеф Прель.
Новина про націоналізацію Hypo Group з'явилася після того, як власники проблемного банку домовилися про поповнення його капіталу: BAYERNLB пообіцяв виділити на реструктуризацію Hypo Group $1,2 млрд., провінція Карінтія - $300 млн., а Grazer Wechselseitige - $45 млн.
Hypo Group виявився на межі банкрутства через безнадійні кредити, велика частина яких була видана в країнах Східної Європи. До кризи цей банк вів ризиковану політику, намагаючись розширити свою діяльність на території Боснії і Герцеговини, Болгарії, Хорватії, Угорщини, Македонії, Сербії, Словенії і України.
Канцлер Австрії Вернер Файман неодноразово отримував зауваження від глави Європейського центробанку (ЄЦБ) Жан-Клода Тріше через високі ризики виникнення у фінансовій системі "ефекту доміно", коли банкрутство одного банку призведе до краху багатьох інших організацій.
Австрійські банки позичили регіону $335 млрд., що дорівнює 70% ВВП країни. Це найвищий показник в Євросоюзі, і це примушує експертів непокоїтись. "Ми бачимо лише початок. На Балканах ситуація погіршується, це позначиться на стані австрійських банків. Маловірогідно, аби порятунок Hypo Group був ізольованою подією", - вважає Саміл Патель, експерт консалтингової компанії BH2 Research. На хвилюваннях, пов'язаних з тим, що австрійські банки не розкривають справжній стан справ, курс євро на початку поточного тижня просів відносно долара ще на 1%, до $1,456/EUR1.
За словами глави австрійської Служби фінансового нагляду (FMA) Гельмута Еттла, Hypo Group дуже добре приховував свої ризики в балканському регіоні. Повну картину своєї невдалої діяльності банк розкрив безпосередньо перед націоналізацією, а хвилювання відносно Hypo Group на ринку почалися кілька днів тому, після того, як банк повідомив своїм акціонерам, що в наступному місяці може показати річний збиток, що "значно перевищує" EUR1 млрд.
За даними прес-служби Міністерства фінансів Баварії, німецька провінція, котра контролює BayernLB, втратила на Hypo Group $5,47 млрд. Ця сума включає купівлю австрійського банку в 2007 р. за $2,5 млрд., декілька ін'єкцій капіталу, списання деяких прострочених боргів і недавнє рішення про надання $1,2 млрд.
Прокуратура Мюнхена вважає ці втрати занадто високими і підозрює керівників німецького банку в зловживанні повноваженнями. За даними видання Süddeutschen Zeitung, вчора 28 прокурорів, 53 співробітники кримінального розшуку і 18 поліцейських обшукали штаб-квартиру і відділення BayernLB, аби знайти матеріали для відкриття кримінальної справи на колишнього виконавчого директора цього банку Вернера Шмідта.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас