Китай прикував до себе Центральну Азію газовою трубою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай прикував до себе Центральну Азію газовою трубою

Енергетика
825
По російській монополії на транзит газу з Центральної Азії завдано потужного удару, пише “Коммерсант”. Вчора у присутності глав КНР, Казахстану, Туркменістану та Узбекистану Ху Цзіньтао, Нурсултана Назарбаєва, Гурбангули Бердимухамедова та Іслама Карімова був урочисто відкритий газопровід Туркменістан-Китай, який вже в 2013 році перекачуватиме до Піднебесної 40 млрд. кубометрів газу на рік.
На думку експертів, цей маршрут транспортування енергоносіїв в обхід РФ зменшить залежність центральноазійських республік від Москви і закріпить за Китаєм статус неформального лідера регіону. Крім того, нова труба може погіршити позиції "Газпрому" на переговорах про будівництво газопроводів з Росії до КНР і з відновлення Москвою закупівель туркменського газу.
Ніхто з учасників вчорашньої церемонії не відкрив завісу над головною таємницею, - за якою ціною Китай купуватиме газ. Втім, джерело видання в уряді Туркменістану стверджує, що "ціна є ринковою і нас повністю влаштовує". Це і недивно. За словами партнера RusEnergy Михайла Крутихіна, будь-який наземний трубопровід дозволить Китаю зменшити залежність від постачань по ненадійних морських маршрутах, які можуть бути перекриті в разі військового конфлікту. Схоже, саме тому Китай погодився платити за газ ринкову ціну, хоча сам був основним інвестором будівництва труби (його витрати оцінюються в $20 млрд.).
Угода з будівництва ТУКК була укладена країнами в квітні 2006 року, роботи почалися в 2007 році і тривали менше трьох років.
Росія довгий час не звертала на проект ТУКК майже жодної уваги. До останнього часу головною загрозою своїм позиціям монополіста на транзит енергоносіїв з Центральної Азії вона вважала європейський проект Nabucco. В кінці 2008 року "Газпром" навіть почав купувати газ в Центральній Азії за європейськими цінами, аби відбити в Ашгабаду, Астани і Ташкента прагнення до будівництва Nabucco і участі в транскаспійських проектах. Але китайський газовий ринок Москві особливо цікавий не був: не дивлячись на підписаний ще в 2006 році "Газпромом" і CNPC меморандум про постачання російського газу до КНР, до осені цього року переговори майже не рухалися з мертвої точки.
Тепер побудований газопровід з Туркменістану до Китаю, а не Nabucco, котрий існує доки лише на папері, порушує російську монополію на транзит каспійського газу. Запуск ТУКК може поліпшити переговорні позиції всіх трьох центральноазіатських учасників цього проекту в енергетичних суперечках з Москвою. Перш за все, це стосується Туркменістану.
Конфлікт Ашгабада і Москви почався ще в березні, коли Гурбангули Бердимухамедов і президент РФ Дмитро Медведєв не змогли домовитися про принципи будівництва газопроводу Схід-Захід, який би з'єднав східні родовища Туркменістану з Каспієм. За інформацією "Комерсанта", Москва тоді наполягала, аби ця труба потужністю 40 млрд. кубометрів на рік приєднувалася до Прикаспійського газопроводу, котрий лобіювався Москвою, але Ашгабад був готовий дати в нього лише 30 млрд. кубометрів, а 10 млрд, що залишилися, могли стати ресурсною базою для Транскаспійського газопроводу, що лобіюється ЄС і США (саме стільки газу президент Туркменістану обіцяв зарезервувати на потреби Євросоюзу під час переговорів з єврокомісаром Бенітою Ферреро-Вальднер).
9 квітня, незабаром після повернення президента Туркменістану з Москви, стався вибух на газопроводі САЦ-4, і експорт газу до Росії припинився, позбавивши Ашгабад значної частки експортних доходів. Так, за минулий рік Туркменістан отримав від експорту свого газу в РФ $5,88 млрд., а за перший квартал цього року - $3,7 млрд.
Зараз Росія для відновлення контролю над експортом туркменського газу готова почати переговори про його закупівлю з 2010 року - 22 грудня Ашгабад відвідає Дмитро Медведєв. За словами співрозмовників видання, близьких до "Газпрому", головною темою переговорів стане відновлення постачань.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас