Посіви зустрілися з зимою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посіви зустрілися з зимою

Аграрний ринок
634
На сьогоднішній день шкоди посівам не завдано, проте морози, які очікуються в кінці тижня, примушують підготуватися до втрат.
Температура повітря в минулі вихідні опустилася до максимальної позначки цієї зими - в деяких областях було зафіксовано 17 градусів морозу. Враховуючи, що сніговий покрив не встиг сформуватися, похолодання зумовило ризики для посівів озимих культур, які через складні умови осінньої посівної перебувають в недорозвиненому стані.
В Гідрометцентрі запевняють, що істотних втрат озимини поки не було. "Ті морози, які спостерігалися декілька останніх днів, шкоди озимині не завдали - не було різкого падіння температури, вона знижувалася поступово, - говорить співробітник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко. - У тих областях, де були максимальними морози, - наприклад, в Сумській, на Луганщині - був шар снігу 10 см, тож холоди були абсолютно безпечні". Прогнози синоптиків невтішні - погодні умови, які очікуються в кінці поточного тижня, стануть випробуванням на міцність для посівів.
"Погода, яку ми чекаємо на 16-19 грудня, несе значно більше ризиків. На півдні країни очікується циклон, який принесе сильний вітер, мокрий сніг, дощі й завірюхи. А на півночі та в центрі чекаємо подальшого зниження температури. Якраз тут - в Київській, Житомирській областях - майже немає снігу, поля лисі, - говорить Тетяна Адаменко. - Після 19 грудня підраховуватимемо, що залишилося". За прогнозами Гідрометцентру, в найближчий день очікується на більшій частині території країни посилення морозів вночі до мінус 14-20, на півночі Лівобережжя до мінус 25.
Уразливість посівів - наслідок неблагополучної осінньої посівної кампанії, умови якої призвели до ослаблення рослин і зменшили рівень морозу, який вони здатні перенести. Нагадаємо, що перебігом осінньої посівної і її результатами були незадоволені практично у всіх областях.
Зокрема, Радмін Криму (на півострові не зійшла п'ята частина посіяного) назвав посівну кампанію незадовільною і прогнозує значний недобір урожаю в 2010. "Рослини недорозвинені, вони уразливі до несприятливих умов, - констатує Тетяна Адаменко. - Зараз йде промерзання ґрунту, що цілком нормально для поточного періоду, важливо, наскільки затягнуться ці морози і яким буде поглиблення в ґрунт заморозку". "Порушення агротехнологій, зміщення термінів сівби підвищує вплив погодного чинника", - відзначає експерт консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник. На думку фахівців, сумніви в здатності перенести навіть не дуже сувору зиму викликає п'ята частина посівів пшениці й понад чверть посівів ріпаку.
Прогнози урожаю наступного року поки невизначені, хоча вже звучать офіційні оцінки його на рівні не нижче нинішнього (близько 48 млн. т). Передумови для високого збору зернових чиновники бачать в тому, що був виконаний план по посівних площах (під урожай 2010 р. сільгосппідприємства посіяли 8 млн. га озимини на зерно і 1,35 млн. га озимого ріпаку) і стану більшої частини посівів. На 3 грудня Міністерство аграрної політики оцінило стан 87,7% посівів озимих зернових культур як хороший і задовільний. Згідно з повідомленням відомства, з посіяних 8,132 млн. га озимини на зерно паростки отримані на площі 8,013 млн. га, при цьому у хорошому стані - 44,4% рослин (3,562 млн. га), в задовільному - 43,3% (3,465 млн. га), слабкі і проріджені - 12,3% (0,986 млн. га). Крім того, як відзначав заступник міністра агрополітики Юрій Лузан, на озиму частину припадає лише трохи більше половини виробництва зерна, тому не менш визначальною для майбутнього урожаю стане весняна посівна. На природну загибель за зиму фахівці відводять 10% посівів і поки розраховують утриматися в цьому ліміті.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас