Державу вдарило струмом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Державу вдарило струмом

Енергетика
556
Аукціони з продажу електроенергії заблоковані як мінімум до лютого наступного року. Як стало відомо "Комерсант-Україна", ДП "Укрінтеренерго" домоглось в госпсуді Києва тимчасової заборони аукціонів з продажу доступу до експортних електричних мереж. Рішення суду фактично скасовує закон, підкреслюють юристи, тому добитися його скасування буде нескладно. В той же час держава недоотримає коштів, які міг би принести прозорий продаж прав доступу.
В розпорядженні "Комерсант-Україна" виявилось рішення госпсуду Києва у справі на підставі позову державного підприємства зовнішньої торгівлі "Укрінтеренерго" від 11 грудня. Згідно із документом, до 2 лютого наступного року, коли позов буде розглянутий по суті, держкомпанії "Укренерго" заборонено укладати нові договори і вносити зміни до існуючих контрактів, що передбачають надання послуг доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж, котрі використовуються для виконання зовнішньоекономічних контрактів. "Укренерго" також заборонено брати участь і приймати заявки на участь в аукціонах на придбання права доступу до пропускної спроможності мереж. І нарешті, суд заборонив будь-яким особам укладати договори або змінювати існуючі контракти або доповнення, в яких йдеться про постачаннях електроенергії на експорт з використанням пропускної спроможності, яка зараз використовується "Укрінтеренерго".
Висновок суду припиняє дію прийнятого в березні цього року закону, згідно з яким доступ до міждержавних електричних мереж України повинен надаватися на аукціоні. Таким чином, сьогодні не відбудеться аукціон з продажу доступу до експортних мереж. Відзначимо, що аукціони з моменту ухвалення закону зривалися неодноразово.
Отримати коментар в "Укрінтеренерго" вчора не вдалось. Прес-служба в компанії відсутня, а в приймальні гендиректора компанії Валентина Бондаренка заявили, що він і всі його заступники зайняті і відповідати на запитання не мають наміру. Керівник департаменту зовнішніх комунікацій Korlea Invest (контрагент "Укрінтеренерго") Андрій Комендо зазначив, що компанії групи купували і купують електроенергію в "Укрінтеренерго" на умовах DAF (доставка до кордону): "Відповідно до зовнішньоекономічних контрактів, що діють, забезпечувати доставку електроенергії до кордону України з іншими країнами має 'Укрінтеренерго'. Ми сподіваємося, що держпідприємство виконуватиме умови контрактів так само неухильно, як компанії групи Korlea Invest".
Учасники ринку обурені рішенням суду. "Заборона є черговою відчайдушною спробою запобігти лібералізації ринку експорту електроенергії з України на користь непрозорої монополії. Те, що ініціатором подібного процесу є державна компанія, може викликати здивування", - говорить директор зі стратегії, злиття і поглинання ДПЕК Віталій Бутенко. А президент НАК "Енергетична компанія України" Володимир Зіневич заявляє, що рішення суду безпосередньо суперечить законодавству, а також порядку проведення аукціонів, затвердженому Нацкомісією з регулювання енергоринку. "Я не бачу тут раціонального зерна. Якщо хочете експортувати, беріть участь в аукціоні, платіть державі і працюйте", - говорить він.
Президент "Енергетичної консалтингової групи" Олексій Шеберстов зазначає, що економічний ефект від проведення аукціонів з продажу перетину міг скласти $200-220 млн: "Близько $50-70 млн безпосередньо від продажу перетину на експорт на аукціонах могло б отримати 'Укренерго'. І ще $150 млн - це різниця між низькими цінами на електроенергію з контрактів 'Укрінтеренерго' і тими, за якими продавали б виробники, якби аукціони діяли".
Партнер компанії "Правові партнери" Андрій Доманський вважає, що оскільки рішення суду безпосередньо суперечить закону, оскаржити його в апеляційній інстанції буде нескладно. "Рішення суду не може скасовувати норми закону України, що ми маємо в даному випадку. Крім того, явно порушена юрисдикція: оскільки йдеться про норми закону, які, на думку позивача, суперечать його контрактам, рішення повинно було розглядатися все-таки в адміністративному, а не в господарському суді", - погоджується керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас