ExxonMobil і XTO Energy об'єднуються, вартість угоди оцінюється в 41 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ExxonMobil і XTO Energy об'єднуються, вартість угоди оцінюється в 41 млрд дол.

Фондовий ринок
253
Найбільша в світі нафтова компанія ExxonMobil Corp. і американська нафтогазова компанія XTO Energy Inc. оголосили про злиття.
Про це повідомляється в опублікованій спільній заяві компаній.
За умовами операції, схваленої радами директорів обох компаній, ExxonMobil випустить по 0,7098 звичайної акції в обмін на кожну звичайну акцію XTO, що є премією 25% відносно ціни акції XTO на момент закриття торговельної сесії 11 грудня 2009 р. При цьому операція, яка ще повинна отримати схвалення акціонерів компаній і органів регулювання, включає боргові зобов'язання XTO на 10 млрд дол.
Загальна вартість операції, таким чином, оцінюється в 41 млрд дол. Завершення операції заплановано на II квартал 2010 р.
ExxonMobil - найбільша в світі нафтова компанія, а також найдорожча корпорація в світі: ринкова капіталізація компанії становить більше 450 млрд дол. Компанія веде свою історію від нафтового тресту Standard Oil, заснованого в 1882 р. знаменитим мільйонером Джоном Рокфеллером. У своєму нинішньому вигляді компанія з'явилася в 1999 р. в результаті злиття компаній Exxon і Mobil. Найбільш відомими брендами компанії є Exxon, Esso і Mobil, під якими випускаються автомобільні масла та інші ГСМ.
Чистий прибуток ExxonMobil за 9 місяців 2009 р. знизився на 65% і склав 13,23 млрд дол. проти 37,4 млрд дол. за аналогічний період роком раніше. Виручка компанії знизилася на 43,8% - до 220,7 млрд дол., тоді як в 2008 р. цей показник складав 392,7 млрд дол. Нагадаємо, в жовтні 2009 р. ExxonMobil Corporation повідомила про те, що купує частку в нафтовому блоці американської нафтогазової корпорації Kosmos Energy, першій приватній компанії, яка володіє двома найбільшими нафтовими родовищами в Західній Африці. Предметом операції стали родовища нафти, розташовані на морському шельфі Уганди. За даними ЗМІ, сума операції склала від 3 до 4 млрд дол.
XTO Energy - американська нафтогазова компанія, що займається придбанням, експлуатацією і розробкою нафтогазових об'єктів в США. Активи компанії розташовані в штатах Техас, Нью-Мексіко, Північна Дакота, Пенсільванія, Західна Вірджинія, Арканзас, Оклахома, Канзас, Вайомінг, Колорадо, Юта, Луїзіана і Монтана. Нагадаємо також, що в червні 2008 р. керівництво XTO Energy Inc. оголосило про купівлю американської нафтогазовидобувної компанії Hunt Petroleum за 4,2 млрд дол. За умовами операції 2,6 млрд дол. було виплачено безпосередньо, а 1,6 млрд дол. відшкодовано акціями XTO Energy (23,5 млн акцій по 67,50 дол.).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас