Новорічний дефіцит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новорічний дефіцит

1748
Напередодні новорічних свят у залізничних касах Києва знову почали зникати квитки на поїзди, що курсують в західному напрямку: до Ужгороду, Івано-Франківська, Львова. Як і слід було очікувати, найбільш проблематичними датами для поїздок виявилися останні числа грудня і перше - січень, коли мешканці столиці масово вирушають на відпочинок в карпатські оздоровниці.
Приміром, за спостереженнями менеджера з продажу залізничних квитків компанії "Пілот" Дениса Бурлаченка, в найбільш популярних поїздах № 81 і 99, що проходять через популярні курорти Свалява, Славське та Мукачеве, на 29 грудня в продажу є лише дорогі місця в СВ вагоні, а з 1 по 4 січня - немає ніяких. Аналогічна ситуація і з проїзними документами на поїзд № 43 (Київ-Івано-Франківськ).
"Як показує практика, протягом найближчих днів будуть викуплені навіть некондиційні місця - верхні, бокові, біля туалету в плацкартних вагонах. Правда, певна кількість квитків в цих напрямках може з'явитись в продажу за добу до відходу поїздів, коли знімається бронь. Але кардинально це проблему дефіциту не вирішить ", - розповідають в одному зі столичних агентств.
У компанії "Пілот" кажуть, що найкращі пропозиції розкуповуються за 10-15 хвилин після їх надходження в продаж - за 45 діб до відходу поїзда. Щоправда, за інформацією представників Універсального агентства з продажу авіаперевезень, яке займається реалізацією залізничних квитків, періодично в продаж потрапляють місця в додаткові вагони, однак і вони розходяться в найкоротші терміни. Таку тенденцію підтверджують і представники "Укрзалізниці".
"Логічно, що пасажири купують проїзні документи у вагони та на місця, що користуються найбільшою популярністю", - заявили в прес-службі компанії. Дана тенденція, стверджують вони, пов'язана лише з традиційним підвищенням попиту перед Новим роком, зокрема, з відправленням киян у карпатські здравниці, а не зі спекуляціями, що процвітали кілька років тому, коли "Укрзалізниця" змушена була ввести продаж квитків за посвідченнями особистості.
Втім, у столичних турагентствах розповіли, що карпатські лижні бази і пансіонати, за рахунок клієнтів яких зазвичай і зростав попит на квитки, в цьому сезоні залишаться напівпорожніми. Приміром, у компанії "Івар-тур", що спеціалізується на внутрішньому туризмі, повідомили, що в нинішньому році кількість заявок зменшилась в порівнянні з аналогічним періодом 2008 р. як мінімум вдвічі.
"Крім теплої погоди, не сприяє катання на лижах, також осередок свинячого грипу в західних регіонах України, на пасивність киян вплинула і неправильна цінова політика турбаз і пансіонатів. Більшість карпатських готелів в цьому році не знизили ціни на відпочинок, а в Яремчі та Буковелі вони, навпаки, виросли на 50% ", - підкреслюють в" Івар-турі ".
Проте в агентствах з продажу квитків стверджують, що їх масово бронюють або скуповують турфірми, що спеціалізуються на продажу путівок в східноєвропейські країни. Це пов'язано з тим, що в нинішньому році їхні клієнти відмовляються від авіаперельотів, віддаючи перевагу автобусним переїздам (від кордону), що дозволяє їм заощадити $ 300-350. Наприклад, директор компанії "Оріон-Інтур" Наталія Новосад каже, що в 2009 р. кількість заявок на автобусні тури виросла в порівнянні з минулим роком на 40%.
"Як правило, до українського кордону мандрівники їдуть на поїзді, а там пересідають на автобус. Причому якщо раніше вони самі купували проїзні документи до Львова або Ужгорода, то в цьому сезоні їх бронює компанія", - підкреслює вона. Популярність ж івано-франківського напрямку пояснюється тим, що більшість наступних туди поїздів проїжджають через Львів.
В агентстві "Сезон подорожей" додають, що в разі продажу туру, приміром, до Угорщини з заїздом до Австрії вони самі купують для клієнтів квитки на дефіцитні купейні місця поїзда № 99 (Київ-Ужгород), включаючи їх вартість в ціну поїздки. "Фірми змушені йти на такий крок, щоб не втратити клієнтів. Адже в попередні роки кожен десятий потенційний мандрівник в європейські країни відмовлявся від своїх планів саме через неможливість придбати залізничний квиток до західного кордону України", - резюмували в одному зі столичних агентств.
Олександра Некращук
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас