Мінфін США отримав 936 млн дол. від продажу варантів JPMorgan, банк віддав державі всі борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін США отримав 936 млн дол. від продажу варантів JPMorgan, банк віддав державі всі борги

Казна та Політика
177
Міністерство фінансів США отримало $936 млн чистого прибутку від продажу варрантів банку JPMorgan Chase. Продаж варрантів є остаточним врегулюванням відносин банку та уряду в питаннях держпідтримки.
Як пише газета Financial Times, цей крок, разом з іншими заходами, дозволить розірвати тісні зв'язки між банківським сектором і урядовими організаціями, що сформувалися в період кризи. Він також ослабить стурбованість американських платників податків тим, що державні кошти, виділені на підтримку фінансової системи США, були нібито пущені на вітер і ніколи не повернуться в бюджет.
Варранти JPMorgan дозволяють власникові купити акції банку за фіксованою ціною протягом 10 років. Аукціон цих цінних паперів, проведений Мінфіном США, став найбільшим в історії США. До проведення аукціону відзначалося, що американські банки повернули державі $118 млрд.
За даними американського міністерства фінансів, було продано 88,4 млн варрантів за ціною $10,75, отриманих в обмін на надання JPMorgan $25 млрд в розпал фінансової кризи минулого року. Раніше банк вже виплатив отримані з фонду TARP $25 млрд і відсотки, що по них набігли.
На думку аналітиків, повернення державних коштів дає JPMorgan конкурентну перевагу перед Citigroup і Wells Fargo, яким ще належить виплатити отримані держкредити.
В липні Goldman Sachs погодився заплатити Мінфіну $1,1 млрд за варранти, надані в обмін на держпідтримку. JPMorgan тоді не зміг домовитися з урядом про ціну оборудки.
Ціна продажу варрантів JPMorgan перевищила очікування аналітиків приблизно на $88 млн, відзначив експерт Луїзіанського університету Лайнус Уїлсон. Оцінка вартості 10-річних варрантів надто складна, бо ринок для таких довгострокових опціонів неліквідний і на ньому обертається не так багато аналогічних паперів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас