Побутові прилади позеленіють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Побутові прилади позеленіють

3205
Зі зростанням використання побутової електроніки збільшується споживання електроенергії, що змушує уряд і бізнес запроваджувати енергоощадні технології.
Прогнози про глобальне потепління і зростання цін на енергоносії змушують замислитися про енергозбереження. Причому якщо раніше йшлось переважно про підприємства, то останнім часом все більше уваги приділяється економії на побутовому рівні. В одних країнах влада просто забороняє використання занадто ненажерливих пристроїв, в інших - доплачує покупцям більш ефективних пристроїв. Тим часом провідні виробники електроніки інвестують величезні суми в розвиток "зелених" технологій.
Кінець лампи Едісона
Найбільш активна боротьба розгорнулася проти звичайної лампи розжарювання, у якої коефіцієнт корисної дії становить лише 5%, - інша енергія перетворюється на тепло.
У країнах Європейського союзу 1 вересня 2009 почала діяти директива, покликана поступово відмовитися від використання ламп розжарювання. На першому етапі в Європі заборонені виробництво, імпорт, а також закупівля підприємствами роздрібної торгівлі ламп розжарювання потужністю 100 ват і більше. Починаючи з вересня 2010 р., аналогічна заборона торкнеться лампочок потужністю більше 60 ват, з вересня 2011 р. - більше 40 ват. З вересня 2012 під заборону потраплять лампи розжарювання потужністю більше 10 ват. З огляду на термін життя ламп розжарювання (максимум 2-3 роки), до 2015 р. ЄС повністю позбудеться від класичних ламп розжарювання в усіх сферах життя. А починаючи з 2016 р., заборона торкнеться також великої кількості галогенних ламп.
За даними Європейської комісії, 85% освітлювальних приладів у країнах Європи низькоефективні, з точки зору енергоспоживання. Повне витіснення ламп розжарювання має підвищити енергоефективність європейської економіки приблизно на 20%. Згідно з оцінками європейських експертів, використання ламп розжарювання нового покоління дозволить заощадити в масштабах ЄС на споживанні електрики EUR5-10 млрд. на рік, що в перерахунку на одну середньостатистичну європейську сім'ю становитиме від EUR50 до EUR166.
Європейські експерти підрахували, що завдяки переходу на енергоощадні лампочки споживання електрики в країнах Європи знизиться на 3-4%. Стільки ж економії дасть вже прийняте рішення про відмову від ламп розжарювання в офісах, на підприємствах і на вулицях. У результаті заощадження електроенергії вистачить для того, щоб освітити таку країну, як Румунія. Відповідно до планів Єврокомісії, заміна звичайних лампочок енергоощадними дозволить до 2020 р. заощадити 39 ТВт-год електроенергії, що приблизно відповідає річній потужності чотирьох великих АЕС.
У США закон про заміну традиційних ламп розжарювання енергоощадними Джордж Буш підписав ще наприкінці грудня 2007 р. Документ передбачає, що протягом семи років споживання енергії лампами розжарювання зменшиться на третину. При цьому передбачається, що лампи потужністю 100 ват вийдуть з ужитку до 2012 р., 75 ват - до 2013 р., а 60 - і 40-ватні перестануть освітлювати американські домоволодіння до 2014 р. Канадська провінція Онтаріо також прийняла закони, які передбачають повну заміну нинішніх ламп розжарювання флуоресцентними.
Австралія оголосила про плани ввести заборону на лампи розжарювання майже два роки тому. За підрахунками експертів, завдяки цьому заходу до 2012 р. Австралія зменшить викиди парникових газів в атмосферу на 4 млн. т. А з вжитку лампи розжарювання в Австралії будуть виведені вже до 2010 р. Закон, що забороняє продаж ламп розжарювання з жовтня 2009 р., прийняла Нова Зеландія. Такий захід дозволить значно зменшити викиди вуглекислого газу і до 2020 р. заощадити на виробництві електроенергії близько $500 млн. До 2015 р. споживання електроенергії в Новій Зеландії має знизитися на 20%. При цьому громадянам Нової Зеландії дозволено ввозити традиційні лампи розжарювання з-за кордону, щоб використовувати їх для особистих потреб.
Від традиційних ламп розжарювання відмовляються і країни, що розвиваються. Нещодавно в Росії введено заборону на виробництво і використання 100-ватних лампочок з 2011 р. і 75-ватних - з 2013 р. А з 2014 заборона торкнеться всіх, без винятку, ламп розжарювання.
Президент Таджикистану Емомалі Рахмон заборонив спочатку ввезення, а потім продаж лампочок розжарювання і розпорядився про повний перехід на енергоощадні їх аналоги. Таджикистан відчуває жорсткий дефіцит електроенергії, що становить 4-5 млрд. кВт / год на рік, що призводить до майже повного відключення від електроенергії або до фрагментарної її подачі в будинки жителів республіки в зимовий період, за винятком столиці.
Наприкінці 2008 р. жителі Ефіопії безкоштовно обміняли близько 4 млн. ламп розжарювання на енергоощадні лампи під час акції, організованої компанією Ethiopian Electric Power Corporation. Практично вся електроенергія Ефіопії виробляється на гідроелектростанціях. Проте в періоди, коли на території країни випадає мало дощів, її жителі залишаються без електрики. В Україні уряд у минулому році затвердив цільову програму "Розробка і впровадження енергоощадних світлодіодних джерел світла та освітлювальних систем на їх основі".
Передбачалося, що програма дозволить державі економити 500-700 млн. грн. на рік при вартості електроенергії 0,25 грн. за 1 кВт / г. Для прискорення реалізації програми уряд обіцяв створити протекціоністські умови для виробників енергоощадних світлодіодних ламп в Україні, а на початковому етапі - сприяти імпорту таких ламп. Фахівці Національної академії наук розрахували, що заміна в Україні 30% ламп розжарювання на світлодіодні джерела освітлення дасть змогу заощадити близько 13,8 млрд. кВт / год електроенергії на рік, а також зменшити обсяг викидів вуглецю в атмосферу на 7,8 млн. т.
Електричні пряники
Більш м'який спосіб підштовхнути споживачів до придбання ефективної техніки - використовувати пряник замість батога. Уряди багатьох країн реалізують ініціативи із заміни старих побутових приладів на більш сучасні і вводять мотиваційні програми використання енергоефективних приладів (такі програми діють, наприклад, у Німеччині, Іспанії, Італії). Влада Південної Кореї всіляко заохочує інвестиції в "зелені" технології, плануючи витратити близько 2% ВВП ($85 млрд.) на вдосконалення технологічних процесів, що використовуються в різних галузях, протягом наступних п'яти років. Більше 80% керівників південнокорейських компаній обіцяють приєднатися до ініціативи. Компанія LG Electronics до 2020 р. розраховує скоротити викиди парникових газів на 150 тис. т, до 30 млн. т на рік.
Найчастіше компанії зі стимулювання енергоефективності побутової техніки мають не тільки заборонний, а й заохочувальний характер. Так, починаючи з 2007 р., концерн BSH бере участь у програмі заміни холодильників в передмістях і неблагонадійних районах Бразилії. Нові технології дозволяють заощаджувати до 800 кВт / год електроенергії на рік. В Іспанії відділ праці та індустрії провінції Каталонія в 2006 р. реалізував план оновлення побутових приладів, який передбачав виплату мінімум EUR85 тим покупцям, які оберуть пральну машину, холодильник чи посудомийну машину класу А замість більш енергоємних побутових приладів. Приміром, за заміну морозильників жителям Каталонії надавали субсидію EUR185. У результаті замінили близько 90 тис. побутових приладів, а бюджет акції склав EUR10,5 млн. У США також запрацювала програма підтримки попиту на побутову техніку: ті, хто купував більш енергоефективну велику побутову техніку в обмін на стару, отримував субсидію в розмірі від $50 до $200.
Не чекаючи заборон
Тим часом великі світові виробники побутової техніки також активно впроваджують енергоощадні технології, отримуючи при цьому конкурентні переваги. Південнокорейська компанія Samsung Electronics повідомила в липні про намір інвестувати до 2013 р. 5,4 трлн. вон ($4,3 млрд.) на "зелені" дослідження і НДДКР, бажаючи вийти в лідери серед компаній з екологічності. З цієї суми 3,1 трлн. вон ($ 2,5 млрд.) буде витрачено на розробку товарів, що завдають менше шкоди навколишньому середовищу. Решта - на розробку енергоощадних технологій та покращення екологічних показників обладнання. Samsung планує збільшити енергетичну ефективність виробництва і зменшити викид газів, що створюють парниковий ефект, на 50%, скоротивши загальну їх кількість до 84 млн. т до 2013 р. До переважної більшості створюваних електронних продуктів буде додана функція енергозбереження.
Виробники враховують, що близько 90% несприятливого впливу побутового приладу на навколишнє середовище припадає на час його експлуатації. Найбільш енергоємними домашніми приладами є холодильні та морозильні прилади, які споживають більше електроенергії в домашньому господарстві, ніж інша побутова техніка, оскільки працюють безперервно. На їх частку припадає в середньому 33% електроспоживання в домашньому господарстві. У зв'язку з цим компанія BASF виробляє пластик, що знижує теплопровідність корпусу холодильників. Для вдосконалення енергоефективності холодильників застосовуються і такі технології, як електронне роздільне управління холодильним і морозильним відділеннями, технологія NoFrost, яка зберігає електроенергію, запобігаючи утворенню льоду в морозильній камері.
У техніці для прання та миття посуду основні витрати електроенергії йдуть на нагрів води. Так, пральні машини з можливістю підключення до гарячої води можуть заощаджувати до 72% електроенергії в порівнянні з приладами, розрахованими на подачу тільки холодної води (прання при температурі 40 градусів). Крім того, автоматичний датчик завантаження забезпечує подачу оптимальної кількості води, яка необхідна для досягнення найкращого результату при пранні, зменшуючи витрати електроенергії. При митті посуду в посудомийних машинах витрачається менше електроенергії і води, ніж при митті вручну. Сучасні автоматичні програми, якими оснащені посудомийні машини, самостійно контролюють кількість води, її температуру та час циклу в залежності від ступеня забруднення посуду.
В електричних плитах споживання електроенергії більшою мірою залежить від користувача. Ефективність в них досягається шляхом застосування складних технологій, наприклад, за допомогою сенсорів, які підтримують потрібну для приготування страви температуру, що економить електроенергію. А деякі електроплити здатні розпізнати, чи є на конфорці посуд, визначити діаметр його дна і відповідно до цього відрегулювати площу нагрівання поверхні, що також допомагає економити електроенергію. Серед невеликих побутових приладів найбільше електроенергії споживає пилосос. Найновіші пилососи повинні оцінювати потужність всмоктування, яка не завжди корелює із загальною потужністю і, відповідно, обсягом енергоспоживання. У зв'язку з цим компанія BSH розробила для пилососів технологію, що при збереженні сили тяги дозволяє заощаджувати до 50% електроенергії.
Технології, що захищають побутову техніку від неякісної електроенергії, особливо актуальні в українських умовах. Майже у всіх мережах регіональних енергосистем України електроенергія не відповідає вимогам Держстандарту 13109-97. "Зниження якості електроенергії збільшує її витрати на 10-12%. Але це ще півбіди. Низька якість електроенергії служить причиною виведення з ладу побутової техніки в 60% випадків. При перевищенні напруги згоряють блоки живлення, а також напівпровідникові елементи та мікросхеми. Зниження може призвести до виходу з ладу електродвигунів - використовуються, зокрема, в холодильниках і пральних машинах", - говорить Анатолій Буригін, директор Центру дослідження якості електроенергії, електромагнітної сумісності безпеки.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас