В Туркменістані запустили першу чергу газогону Середня Азія - Китай в обхід Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Туркменістані запустили першу чергу газогону Середня Азія - Китай в обхід Росії

Енергетика
563
Лідери Китаю, Казахстану, Туркменістану та Узбекистану урочисто запустили першу чергу газопроводу, який постачатиме природний газ до Китаю в обхід Росії, повідомляє Associated Press.
Запуск газопроводу відбувся сьогодні на ділянці Самандепе, розташованій на північному сході Туркменістану.
Очікується, що до 2010 р. обсяг постачань газу до Китаю через газопровід досягне близько 13 млрд куб. м, а до 2013 р., а після повного завершення будівництва газопроводу збільшиться до 30 млрд куб. м.
Як вже повідомлялося, 12 грудня ц.р. національна компанія "КазМунайГаз" і Китайська національна нафтогазова корпорація (CNPC) успішно завершили будівництво казахстанської ділянки газопроводу Туркменістан-Узбекистан-Казахстан-Китай. На урочистій церемонії газопровід запустили президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв і голова КНР Ху Цзіньтао.
Нагадаємо, цей проект реалізовувався в рамках міжурядової угоди "Про будівництво та експлуатацію газопроводу Казахстан-Китай" від 18 серпня 2007 р. і угоди про основні принципи в будівництві, підписаної між КМГ і CNPC 8 листопада 2007 р. Вартість проекту становить 6,7 млрд дол. Завершення будівництва газопроводу Казахстан-Китай планується в грудні 2012 р.
В червні ц.р. Китай і Туркменістан погодили нові умови довгострокового контракту з експорту туркменського газу до КНР, домовившись збільшити щорічні обсяги газу, що поставляється до КНР, до 40 млрд куб. м з раніше погоджених 30 млрд куб. м. Газопровід Середня Азія - Китай матиме загальну довжину 7 тис. км. Територією Туркменістану буде прокладено 188 км., Узбекистану - 530 км., Казахстану - 1,3 тис. км., Китаю - більше 4,5 тис. км.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас