Казахстан відроджує Шовковий шлях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Казахстан відроджує Шовковий шлях

Енергетика
712
Були затверджені й декілька багатомільярдних міждержавних проектів.
Сьогодні президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв спільно з головою Китаю Ху Цзіньтао візьмуть участь у відкритті 7000-кілометрового трубопроводу Туркменістан - Узбекистан - Казахстан - Китай. По ньому в КНР буде переправлено 13 млрд. кубометрів середньоазіатського природного газу в 2010 р., а до 2013 р. щорічний об'єм постачань сторони планують довести до 30 млрд. кубометрів туркменського і 10 млрд. кубометрів казахського блакитного палива.
Казахстансько-китайську ділянку трубопроводу лідери двох країн урочисто запустили в суботу, натиснувши в Астані в головному офісі нацкомпанії "Казмунайгаз" спеціальну кнопку, яка дала сигнал для відкриття лінійного крана. Це ознаменувало відкриття першого в Центральній Азії шляху збуту газу в обхід території Росії. За задумом Казахстану, його спорудження сприятиме підвищенню ціни палива і зниженню впливу Кремля в регіоні.
"Збудований нами трубопровід - це грандіозний конструкторський проект, який з часом воскресить древній Великий шовковий шлях, що забезпечує дружбу і стратегічне партнерство між нашими країнами. Ми є свідками початку абсолютно нового, високого етапу співпраці Казахстану і Китаю, етапу практичної реалізації стратегічно важливих спільних проектів в економічній сфері", - відзначив на прес-конференції за підсумками переговорів з Ху Цзіньтао Нурсултан Назарбаєв.
Також під час зустрічі були підписані угода про співпрацю в сфері спільного освоєння поновлюваних джерел енергії, меморандум про взаєморозуміння з питання фінансування другої ділянки газопроводу Казахстан - Китай, а також індивідуальна кредитна угода за проектом спорудження інтегрованого газохімічного комплексу на базі Атирауського нафтопереробного заводу.
"У казахстансько-китайських відносин стабільно високе зростання. Китай готовий і далі зміцнювати співпрацю в такому ж дусі. Сьогодні я запропонував президентові п'ять напрямів для розширення взаємодії. Мова йде про інвестиції в розмірі $10 млрд. для розвитку економіки Казахстану. Зокрема, $3,5 млрд. буде виділено для створення на території цієї країни спільних підприємств в несировинному секторі", - заявив голова КНР Ху Цзіньтао.
За даними "Казмунайгаз", спорудження казахстанської секції газопроводу почалося в липні 2008 р. На її прискорене створення було виділено $6,7 млрд., з яких вже освоєно понад $4 млрд. До будівництва були залучені близько 4 тис. робітників. Газопроводом є дві паралельні труби діаметром 1,067 м і протяжністю 1305 км. по території Казахстану, шість камер пуску-прийому очисних споруд, два переходи через річку Сирдар’я, 132 переходи через автодорогу і залізницю. Щоб прокласти труби в скельних ґрунтах, було проведено 374 тис. кубометрів бурильно-підривних робіт.
Загальна вартість газопроводу досягає $20 млрд. По території Туркменістану проведено 188 км, Узбекистану - 525 км, Китаю - понад 4860 км до міста Гуанчжоу, звідки газ розподілятиметься по вже існуючих гілках. Сировинною базою газопроводу в Туркменістані стане правобережжя Амудар’ї, підтверджені запаси якого складають 1,3 трлн. кубометрів.
Розвідані запаси природного газу з урахуванням відкритих нових родовищ на шельфі Каспію в Казахстані складають близько 3,3 трлн. кубометрів, а потенційні ресурси досягають 6-8 трлн. кубометрів. У 2010 р. країна планує збільшити обсяги видобутку сирого газу більш ніж в півтора рази, до 45 млрд. кубометрів. Новий газопровід має полегшити збут цього ресурсу: окрім транзиту блакитного палива до Китаю він дозволить газифікувати Південно-Казахстанську, Джамбульську, Алма-Атинську і Кизилординську області республіки.
Запуск нового газопроводу також полегшить страждання Туркменістану, який щомісячно зазнає збитків у розмірі $1 млрд. через погіршення взаємин з Росією. У квітні 2009 р. стався вибух на туркменському газопроводі, після чого "Газпром" припинив закупівлі блакитного палива у цієї країни. Раніше Росія щороку імпортувала з Туркменістану для реекспорту в Україну і Європу до 50 млрд. кубометрів газу, що складає дві третини від усього видобутку в середньоазіатській країні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас