Сильна статистика підтримує позитивні настрої фондового ринку США на цьому тижні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сильна статистика підтримує позитивні настрої фондового ринку США на цьому тижні

Фондовий ринок
401
Статистичні дані з американської економіки, що публікуються в грудні, починають складатися в єдине ціле, і загальна картина дозволяє говорити про можливість значного збільшення ВВП США в четвертому кварталі 2009 року, пише MarketWatch.
Дані з економіки США, які будуть опубліковані на цьому тижні, на думку аналітиків, підтримають позитивний настрій інвесторів американського ринку акцій, що сформувався минулого тижня завдяки сильній статистиці з роздрібних продажів і споживчої довіри.
"Четвертий квартал починає виглядати досить сильним", - зазначає старший економіст із американських ринків IHT Global Insight Найджел Голт. Згідно із прогнозом експерта, зростання ВВП США в четвертому кварталі може перевищити 4%.
На цьому тижні ключовими стануть дані про ситуацію у виробничому секторі США, які Федеральна резервна система (ФРС) опублікує 15 грудня.
Аналітики, опитані агентством Bloomberg, в середньому чекають збільшення промвиробництва в США в листопаді на 0,5%.
Збільшення споживчих витрат і низькі обсяги запасів на складах компаній примушують виробників збільшувати випуск продукції, що дає імпульс американській економіці, зазначають експерти.
"Бізнес відзначає значні темпи скорочення товарних запасів на тлі збільшення продажів, зокрема, за рахунок зростаючого експорту і деякого відновлення внутрішнього попиту, - сказав старший економіст Moody's Economy Аарон Сміт. - Сфери промвиробництва, орієнтовані на ринок житла і споживчий сектор, приймуть естафету в автовиробників і підтримуватимуть зростання промвиробництва в цьому кварталі".
Використання виробничих потужностей американськими компаніями, як очікується, збільшилося минулого місяця до 71,1% в порівнянні з 70,7% в жовтні.
Позитивним для виробників США чинником є ослаблення курсу долара відносно інших світових валют, яке робить американські товари більш конкурентоспроможними за кордоном. Обсяг американського експорту збільшується вже шість місяців поспіль.
Індекс виробничої активності в Нью-Йорку, згідно із прогнозами аналітиків, виріс в грудні до 24 пунктів з 23,5 пункту місяцем раніше, у Філадельфії - знизився до 16 пунктів з 16,7 пункту. Ці дані будуть опубліковані у вівторок і п'ятницю.
Ціни американських виробників (індекс PPI), як очікується, збільшилися в листопаді на 0,8% відносно попереднього місяця і на 1,8% в річному вирахуванні. Індекс PPI Core піднявся відповідно на 0,2% і 0,9%, прогнозують аналітики. Ці дані міністерство праці США оприлюднить у вівторок.
В середу вийдуть дані про динаміку споживчих цін в листопаді. Індекс CPI, як очікується, піднявся на 0,4% в порівнянні з жовтнем і на 1,8% - відносно листопада минулого року. Індекс CPI Core, за прогнозами економістів, відповідно збільшився на 0,1% і 1,8%.
Серед інших статданих, які будуть опубліковані на цьому тижні, - дані про обсяг придбань нерезидентами американських активів за жовтень і дані про новобудови в США за минулий місяць.
Крім того, 17 грудня о 18:00 мск дослідницька організація Conference Board опублікує значення індексу випереджаючих економічних показників за листопад. Цей показник, за прогнозами експертів, виріс на 0,7%.
Важливою подією для фондового ринку США стане дводенне засідання Федерального резерву, на якому визначатиметься фінансова і кредитно-грошова політика Центробанку на найближчий час. Як очікується, ФРС залишить базову процентну ставку в діапазоні від нуля до 0,25% річних за підсумками майбутнього засідання.
Більшість економістів, опитаних газетою The Wall Street Journal, вважають, що американський ЦБ не змінюватиме поточну політику до середини наступного року, а можливо, і довше.
Увагу учасників фондового ринку на цьому тижні буде також прикуто до фінансової звітності FedEx, Best Buy і Oracle.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас