Грошей немає і не треба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грошей немає і не треба

Кредит&Депозит
1713
Доля кредитного співробітництва України та Міжнародного валютного фонду визначена наперед. У Вашингтоні проігнорували озвучені минулого тижня слізні благання наших переговірників про екстрену допомогу в розмірі $2 млрд, без яких уряду буде вельми проблематично обслуговувати зовнішній борг, вчасно виплачувати зарплати та пенсії. У МВФ дали зрозуміти, що черговий транш у рамках програми stand by Київ отримає вже після президентських виборів. Так міжнародні кредитори відреагували на систематичне порушення українською владою взятих на себе зобов'язань щодо реформування економіки.
Останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння МВФ, стало вперте небажання уряду, Президента і парламенту консолідувати зусилля в роботі над головним фінансовим кошторисом країни, на чому особливо наполягали у Фонді. Більше того, розбіжності між главою держави і прем'єром вкотре публічно продемонстровані: вперше під листом до МВФ був відсутній підпис Віктора Ющенка, якому Кабмін не спромігся навіть показати зміст документа. Втім, припинення кредитування зовсім не загрожує Україні економічним колапсом.
Неприємними наслідками можуть стати затримки соцвиплат і подальше урізання фінансування бюджетних програм, що напередодні виборів, на радість конкурентів, ще більше підмочить репутацію Юлії Тимошенко. А от побоювання, що без грошей МВФ гривня може девальвувати ще більше, безпідставні. Вжиті НБУ заходи із боротьби з валютними спекуляціями і поліпшення платіжного балансу дозволять нацвалюті в найближчі місяці зберегти свої нинішні позиції.
За словами віце-прем'єра Григорія Немирі, проект листа до МВФ про дії уряду в рамках кредитного співробітництва підписали прем'єр, в. о. міністра фінансів Ігор Уманський і голова НБУ Володимир Стельмах. Вперше під текстом подібного документа не виявилося автографа Президента, який зробив все від нього залежне, щоб відвадити від України міжнародних кредиторів (апогеєм цього стало підписання Віктором Ющенком закону про підвищення соцстандартів, проти чого категорично виступав Фонд). Володимир Стельмах, який досі йшов у фарватері глави держави, погодився поставити свій підпис на листі в обмін на обіцянку прем'єра, що кошти четвертого траншу будуть зараховані до резервів Нацбанку і надалі можуть бути використані на оплату газу.
Крім того, Юлія Тимошенко повинна була відмовитися від вимог до НБУ перерахувати додатково до бюджету 9,8 млрд грн. на фінансування заходів з підготовки до Євро-2012 (в усякому разі саме так пояснив вчинок боса перший заступник голови центробанку Анатолій Шаповалов). Більше того, ці обіцянки, за чутками, навіть вписані в текст проекту листа до МВФ (уряд вкотре зобов'язується переглянути прийняті в серпні 2009 р. відповідні зміни до бюджетного закону).
Втім, як з'ясувалося пізніше, Юлія Володимирівна все ще не полишає надії отримати від НБУ кругленьку суму і не накликати на себе гніву Фонду. Згадані зміни до бюджетного закону набрали чинності (парламенту вдалося подолати президентське вето, і після того, як його підписав спікер, він був опублікований). При цьому Юлія Тимошенко продовжує наполягати на тому, щоб на документі з'явився ще й автограф гаранта. "Я вірю, що після такої перемоги Віктор Ющенко відкличе своє вето. Не треба влаштовувати фінансових голодоморів, а потрібно відкрити всі шляхи з підготовки Євро-2012. З огляду на великий прибуток від рефінансування банків, дохід НБУ сьогодні перевищує 15 млрд грн.", - заявила вона на брифінгу, присвяченому оприлюдненню остаточного рішення УЄФА про те, які міста будуть приймати майбутній футбольний чемпіонат. Нагадаємо, що згідно із кошторисом банківського регулятора, його прибуток в поточному році складе 0,69 млрд грн.
Інші обіцянки, що містяться в листі до МВФ, дублюють основні вимоги, що висуваються Фондом до України для продовження кредитного співробітництва. Левова частка їх стосується збалансованості витратно-дохідних статей скарбниці на майбутній рік. За словами Юлії Тимошенко, з Міжнародним валютним фондом вже давно узгоджено постанову КМУ № 1181 "Про заходи щодо забезпечення виконання Державного бюджету України та місцевих бюджетів у 2010 р.", за яким будуть розподілятися кошти скарбниці до прийняття бюджету майбутнього року. За рахунок уточнення прогнозних макропоказників у документі зменшується (у порівнянні з проектом бюджетного закону) витратна і дохідна частини - на 38 млрд і 29 млрд грн. відповідно.
Минулого тижня, Кабмін і Нацбанк передали Фонду узгоджений проект меморандуму сподіваючись, що він не буде вимагати під цим офіційним документом підпису Президента. За інформацією Financial Times, Україна попросила у МВФ екстрену допомогу у розмірі $2 млрд для вирішення надзвичайно складної ситуації з погашенням зовнішнього держборгу. Наші переговірники також підкреслили, що без допомоги Фонду ми будемо зазнавати труднощів з виплатою пенсій і зарплат бюджетникам і щомісячною оплатою російського газу.
Однак, за повідомленням західних ЗМІ, що посилаються на власні джерела в МВФ, Фонд, вочевидь роздратований відсутністю консолідованої позиції української влади, вже визначився: кредитна співпраця з Києвом відновиться після виборів.
Це позбавить уряд можливості виконати бюджет. За словами Юлії Тимошенко, недовиконання планів податкових досягає 40 млрд грн. (хоча й досі Кабмін стабільно звітував про незначне їх перевиконання). Ці прогнози підтверджують і в Секретаріаті Президента. Єдиним джерелом покриття касових розривів до цього часу залишалися кошти від кредитних траншів Фонду та доходи від конвертації спеціальних прав запозичення (SDR).
"Вже сьогодні недофінансовуються бюджетні програми в освіті та охороні здоров'я, не кажучи про капітальні інвестиції. Без грошей МВФ можуть початися затримки з виплатою зарплат і пенсій, оскільки дефіцит Пенсійного фонду в розмірі 16 млрд грн. покривати на сьогодні нічим", - говорить заступник голови комітету ВР з економічної політики "регіоналка" Ірина Акімова.
Зате, як запевняють експерти, заморожування кредитного співробітництва з МВФ не матиме негативного впливу на курс гривні. "Нацбанк вжив достатньо заходів для стабілізації готівкового валютного ринку: максимальне обмеження купівлі ВКВ не більше ніж на 80 тис. грн., необхідність надавати документи при купівлі валюти більш ніж на 15 тис. грн., заборона банкам змінювати курс частіше ніж один раз на день. Все це, а також зобов'язання для фінустанов, які бажають отримувати рефінансування НБУ, виставляти курси на рівні рекомендованих регулятором - досить ефективні заходи, щоб населення не скуповувало валюту перед виборами", - заявив керівник ІАЦ Forex Club Микола Івченко. Крім того, через подальше зубожіння населення останні півроку попит на ВКВ стабільно скорочується. Якщо в липні було куплено $1,1 млрд, то в жовтні - лише $644 млн. Не очікують фінансисти особливих потрясінь і на міжбанку. Перш за все, за рахунок поліпшення платіжного балансу. Якщо у вересні відтік валюти становив $1,3 млрд, то в жовтні - лише $690 млн.
"Нинішній курс гривні відносно долара реальний як мінімум до кінця лютого 2010. Вересневий стрибок курсу - це добре спланована спекулянтами кампанія. Перед цим група дрібних банків викупила на ринку $250 млн, потім продала валюту за 8,5-9 грн . /$, і одразу всі заспокоїлися. Як мінімум до кінця лютого наступного року курс буде в межах 8 грн./$, а потім з'являться нові ввідні - результати виборів, нова коаліція - і стане зрозумілий очікуваний рівень популізму в економіці", - вважає голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.
Олексій Набожняк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас