"Нафтогазмережі" піднімуться на зниженні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогазмережі" піднімуться на зниженні

Енергетика
598
"Нафтогазмережі" отримали чергову перевагу в боротьбі за споживачів газу. В п'ятницю Нацкомісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) повідомила про зниження для компанії тарифу на транспортування газу на 17,1%. У "Нафтогазі" переконані, що це рішення дозволить швидше отримати контроль над розподілом газу. Проте облгази вбачають в ньому порушення антимонопольного законодавства і мають намір оскаржити в суді.
З 1 грудня тариф на транспортування газу "Нафтогазмережами" ("дочка" НАК "Нафтогаз України") знижено на 20,3 грн., до 99,7 грн. за тисячу кубометрів, повідомили в п'ятницю в Нацкомісії регулювання електроенергетики. Там вважають, що оскільки філії компанії мають менші витрати на утримання колективів і спецтехніки, ніж облгази, то і тарифи для неї мають бути нижчими. Наприклад, у вінницькій філії "Нафтогазмереж" працює 1,4 тис. осіб, тоді як в "Вінницягазі" - 4,6 тис. Постачаннями газу "Нафтогазмережі" зайнялись нещодавно. У червні Кабмін доручив передати компанії мережі 42 обл- і міськгазів, а 23 листопада прем'єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла, що якщо до 1 грудня компанії не виплатять борг перед НАК, то будуть позбавлені ліцензій на постачання газу промпідприємствам. В кінці листопада НКРЕ виконала цю обіцянку, позбавивши ліцензії першу з них - "Вінницягаз".
"Деякі облгази мають намір збирати гроші разом з "Нафтогазмережі". Зниження тарифу позитивно вплине на споживачів - вони почнуть платити нам", - пояснило рішення НКРЕ джерело в "Нафтогазі". За його словами, доходи "Нафтогазу" від зниження тарифу не зменшаться. Їх буде компенсовано підвищенням тарифу на транспортування газу магістральними трубопроводами усередині країни для компаній "Укртрансгаз" і "Чорноморнафтогаз". У НКРЕ говорять, що цей тариф був підвищений з 1 грудня на 20,5 грн., до 22,3 грн. за тисячу кубометрів.
Голова правління "Львівгазу" Любомир Голубовський убачає в діях НКРЕ порушення антимонопольного законодавства. "Згідно із законом 'Про захист економічної конкуренції' двом структурам, що працюють на одному регіональному ринку і діяльність яких регулює держава, не можуть бути призначені різні тарифи", - зазначає керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов.
Голубовський також звертає увагу на те, що філії "Нафтогазмереж" порушують встановлені Держпромнаглядом правила, котрі регулюють кількість співробітників облгазів. Наприклад, в такій області, як Вінницька, для безпечного обслуговування газорозподільних мереж необхідно не менше 6 тис. співробітників.
Член комітету Верховної Ради з ПЕК Сергій Тулуб упевнений, що дії НКРЕ дозволять залучити лише частину споживачів: "Договори з філіями "Нафтогазмереж" укладуть ті, для кого зниження вартості газу на 2-3 грн. на місяць має значення. Але більшість споживачів спробують дочекатися вирішення конфлікту і просто тимчасово не платитимуть за газ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас