Юлія Тимошенко розширює електоральну базу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юлія Тимошенко розширює електоральну базу

Казна та Політика
5121
За місяць до президентських виборів прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вирішила перевести до Родовід Банку 600 тис. вкладників банку "Надра", яким необхідно повернути 8,7 млрд грн. Виплатити депозити всім клієнтам проблемного банку за настільки короткий термін буде дуже складно, тому прем'єрові не варто розраховувати на збільшення електоральної підтримки, говорять в Партії регіонів. Після переведення вкладів банку "Надра", котрий має величезні борги і негативний імідж, буде складно відновити свою платоспроможність, упевнені експерти.
Уряд відмовився рекапіталізувати банк "Надра" і вирішив перевести кошти його вкладників до Родовід Банку. "До кінця року ми плануємо забрати до Родовід Банку всіх, у кого є вклади в банку "Надра". Ми не беремо ті борги, які були створені штучно. Ось чому ми прийшли до висновку, що не потрібно націоналізувати Укрпромбанк і "Надра" - нам важливо врятувати людей, а не ті фінанси, яких стільки напозичали", - заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко в суботу на зустрічі з вкладниками Укрпромбанку. За її словами, йдеться про 600 тис. клієнтів банку. Кошти населення в банку "Надра" на 1 жовтня, за даними НБУ, становили 8,74 млрд грн. (у тому числі строкові вклади - 7,68 млрд грн.), підприємств - 2,84 млрд грн.
В Родовід Банку, який з 23 листопада видає вклади клієнтам-фізичним особам Укрпромбанку, готові прийняти ще і депозити банку "Надра", але зробити це буде непросто. "Йдеться про кошти лише фізичних осіб на суму близько 7 млрд грн. Можливо, нам буде потрібна докапіталізація. Питання обговорюватиметься на цьому тижні, - сказав тимчасовий адміністратор Родовід Банку Сергій Щербина. - Ми маємо достатній досвід проведення таких операцій, але навряд чи встигнемо перевести всіх. Термін практично всіх вкладів Укрпромбанку минув, і ми просто забрали собі електронні реєстри вкладників. А в банку 'Надра' багато вкладів пролонговано, і нам доведеться фізично забирати 600 тис. справ". У прес-службі банку "Надра" вчора відмовилися від коментарів, пославшись на те, що не можуть зв'язатися з тимчасовим адміністратором Валентиною Жуковською.
Заява про термінове переведення коштів вкладників з банку "Надра" є частиною передвиборної президентської кампанії Юлії Тимошенко, але навряд чи ця ідея буде успішною, вважають в Партії регіонів. "Ситуація з вкладниками банку 'Надра' затягувалась, аби підвести її під президентські вибори. Її можна було вирішити набагато раніше", - упевнений почесний президент Укргазбанку (рекапіталізований державою) Василь Горбаль. Тимчасова адміністрація і мораторій на задоволення вимог кредиторів були введені в банку "Надра" 10 лютого, а вже 16 квітня Нацбанк запропонував Мінфіну рекапіталізувати установу. За подальші вісім місяців Кабмін так і не зважився підтримати банк. "Простіше буде, якщо Юлія Тимошенко сама почне видавати людям вклади. Родовід Банк і так захлинається вкладами Укрпромбанку, а йому додають ще і "Надра". Незрозуміло також, чи зможе НБУ монетизувати облігації для Родовід Банку. Я упевнений, що свої гроші отримає лише невелика частина вкладників 'Надра'. Іншим обіцятимуть: оберіть мене і ви отримаєте свої вклади", - прогнозує Горбаль.
Перспективи банку "Надра" після переведення вкладів неоднозначні - 10 лютого завершується термін мораторію, а через зовнішні борги і негативний імідж інвестори навряд чи зацікавляться банком, вважають експерти. "Іншого виходу, окрім ліквідації, в банку "Надра" немає, тому що нікому не потрібні такі великі зобов'язання. Після рішення про ліквідацію почнеться розпродаж активів і розподіл коштів між кредиторами. В "Надра" велика мережа (700 відділень), але зараз у всіх банків надлишок відділень, а вклади ніхто не несе", - говорить партнер ІК "Арта інвестиційні партнери" Тимур Хромаєв. Мінфін оцінював зовнішню заборгованість банку "Надра" в $870 млн, а частина позик НБУ на 7,1 млрд грн., за словами Валентини Жуковської, була видана у вигляді кредитів фірмам, які оголосили себе банкрутами.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас