Обмінний маневр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обмінний маневр

Кредит&Депозит
2077
Україна попросила Міжнародний валютний фонд (МВФ) виділити їй екстрений кредит в сумі $2 млрд. Відмова призведе до дестабілізації економічної ситуації не лише в Україні, але і у всьому регіоні Східної Європи, вважають в уряді. Втім, надання коштів МВФ напередодні виборів глави держави маловірогідне - президент Віктор Ющенко виступає проти їх отримання . А експерти зазначають, що Кабмін в змозі фінансувати ключові статті держбюджету і без траншу МВФ.
Кабінет міністрів вирішив психологічно тиснути на керівництво МВФ, погрожуючи різким погіршенням економічної ситуації в Україні, якщо фонд екстрено не надасть кредит на $2 млрд. "Наступні три місяці будуть критичними. Бездіяльність дорожча за активні дії і може ускладнити ситуацію у всьому регіоні", - заявив газеті Financial Times віце-прем'єр Григорій Немиря. За його словами, без кредиту уряду буде дуже складно виплачувати зарплати держслужбовцям і пенсії, а також обслуговувати зовнішні зобов'язання, включаючи щомісячні платежі Росії за газ. "Це буде фатальна помилка, якщо ми відновимо ризик дестабілізації ситуації", - підкреслив чиновник.
Першочергово Україна розраховувала отримати в середині листопада четвертий транш кредиту на SDR 2,5 млрд (за крос-курсом на 11 грудня - $3,98 млрд), але підвищення з 1 листопада соціальних стандартів відклало видачу коштів на невизначений термін.
Заява Немирі з'явилась практично відразу після передачі в штаб-квартиру МВФ у Вашингтоні проекту меморандуму, підписаного прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, в.о. міністра фінансів Ігорем Уманським і головою Нацбанку Володимиром Стельмахом. Для отримання четвертого траншу Кабмін і НБУ знов пообіцяли щокварталу підвищувати тарифи на газ для населення і теплокомуненерго на 25% (з 1 квітня 2010 року), скасувати закон про надання 9,8 млрд грн. прибутку НБУ на Євро-2012 і не порушувати максимальне відхилення офіційного курсу гривні від ринкового 2%.
Однак президент Віктор Ющенко, чий підпис важливий для МВФ, відмовився візувати меморандум. На його думку, економічна ситуація дозволяє Україні більше не брати кредити МВФ, які Кабмін хоче використовувати для оплати газу. Глава МВФ Домінік Стросс-Кан раніше заявляв, що відсутність консенсусу у владі не дозволить фонду видати кредит Україні до завершення президентських виборів. Один з чиновників МВФ на минулому тижні підтвердив це газеті The New York Times.
Додаткове фінансування необхідне Україні, аби не проводити секвестр бюджету, але відсутність кредиту МВФ не стане катастрофою, упевнені експерти. Аналітик ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач вважає, що найближчими місяцями уряд в змозі фінансувати всі ключові програми без грошей МВФ: "Кабмін домовився про монетизацію отриманих в МВФ спеціальних прав запозичення на $2,1 млрд, тому оплата газу в найближчі декілька місяців не має бути проблемою. Фактичний щомісячний дефіцит бюджету, за нашими підрахунками, буде некритичним, і НБУ за необхідності зможе покрити його невеликим збільшенням грошової маси". Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник не підтримує політику Кабміну. "Ще не було випадків, коли такі проблеми можна було вирішити лише за рахунок зовнішніх кредитів", - заявляє він.
Між тим експерти закликають до збереження співпраці з МВФ. "У 2010 році необхідно буде повернути $30 млрд приватних і державних кредитів. Україні потрібно реструктуризувати їх на рівні 70%. А співпраця з МВФ безпосередньо впливає на умови реструктуризації", - відзначає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. "Якщо банки не зуміють домовитися про реструктуризацію боргів, тиск на гривню посилиться, і без кредиту вірогідна її девальвація", - вважає директор Інституту економіки і прогнозування НАНУ Валерій Геєць.
Втім, начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печерицин не вважає, що виплати банків істотно підсилять тиск на гривню. "Є нормативи НБУ про нейтральну валютну позицію. Тому не варто чекати, що банки кинуться на валютний ринок скуповувати долари, - говорить пан Печерицин. - Крім того, виплати з єврооблігацій чекають УкрСиббанк і Укрсоцбанк, котрі мають іноземних власників, і у них не повинні виникнути проблеми із залученням валюти".
Терміновий кредит від МВФ більше необхідний уряду, ніж економіці в цілому, упевнений директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. "Уряд хоче виключити будь-які ризики дестабілізації економічної ситуації напередодні виборів, а за можливості - знайти кошти для додаткових соціальних виплат", - говорить економіст.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас