У Відні запущена газова біржа, співвласником якої буде "Газпром" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Відні запущена газова біржа, співвласником якої буде "Газпром"

Енергетика
446
У Відні офіційно запущена газова біржа, співвласником якої буде російський "Газпром". Біржа створена на базі Центральноєвропейського газорозподільного центру і Віденської фондової біржі. Сьогодні на біржі почалася міжнародна спотова торгівля природним газом, старт ф'ючерсної торгівлі запланований на весну 2010 р., сказано спільному прес-релізі CEGH і Віденської фондової біржі.
Нова газова біржа, що отримала назву CEGH Gas Exchange of Wiener Boerse, в перспективі має вийти на регіональний і загальноєвропейський рівень. Спотова торгівля газом проходитиме через електронну торгівельну систему XETRA Віденської фондової біржі, а пунктом постачання стане газорозподільний вузол CEGH в австрійському Баумгартене на кордоні зі Словаччиною.
Центральноєвропейський газорозподільний центр зараз на 100% належить австрійській нафтогазовій компанії OMV. Проте Віденській фондовій біржі буде передана частка в 20% підприємств, а відповідно до угоди, підписаної між OMV і ВАТ "Газпром" в січні 2008 р., німецька "дочка" "Газпрому" Gazprom Germania отримає 30% акцій CEGH, ще 20% підприємств перейде австрійському газовому трейдеру Centrex. Правда, для цього ще потрібне схвалення антимонопольних органів Євросоюзу.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас