Газовики заплутались в мережах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газовики заплутались в мережах

Енергетика
379
Гравці газового ринку під стінами Нацкомісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) протестують проти передачі експлуатованих обл- і міськгазами газорозподільних мереж на баланс "Нафтогазмереж" (дочки "Нафтогазу України"). Газівники побоюються зменшення робочих місць у два рази.
Профспілка працівників газових господарств пікетує НКРЕ, протестуючи проти постанови уряду №775, котра передбачає комплексне реформування газової галузі країни. За словами глави профспілки Олега Агрби, Нацкомісія за останні півтора роки свідомо не переглядала тарифи для обл- і міськгазів, фактично доводячи галузь до банкрутства. "Потрібно було знищити систему, що створювалася десятиліттями, аби розчистити дорогу для нового посередника - "Нафтогазмереж", - заявив вчора Агрба, уточнивши, що більше 50 тисяч працівників галузі вже підписалися під текстом надісланого владі звернення із цього приводу. Він додав, що керівництво НАК "Нафтогаз" відмовляється від своїх зобов'язань перед профспілками, які передбачають, що створення нової структури викличе сплеск безробіття в галузі.
"В штатному розкладі вінницької філії "Нафтогазмереж" зараз лише 1100-1300 робочих місць, а в "Вінницягаз" налічувалося 2600, з яких 2500 задіяні в ліцензійній діяльності підприємства", - сказав голова правління "Львівгазу" Василь Марчук. За його словами, проводити таку реформу газового ринку за відсутності механізму її реалізації без укомплектованого штату співробітників, в розпал опалювального сезону - ризиковано. "На вчорашньому засіданні НКРЕ представники ДП продемонстрували непідготовленість і не змогли компетентно відповісти на поставлені їм запитання про діяльність підприємства. Регулятор був змушений відмовити йому в розширенні території ліцензійної діяльності в розподілі і постачанні газу за регульованим тарифом. Це спонукало задуматися про те, чи не виникнуть аналогічні труднощі і в інших регіонах", - зазначив Марчук.
Нагадаємо, Чернівецька філія ДП просила комісію розширити свою ліцензійну діяльність на 21 населений пункт області. Але регулятор, з врахуванням підвищеного інтересу до цього питання, вважав за краще почекати з рішенням. Цікаво, що до всебічного розгляду при передачі нових мереж на баланс ДП наполегливо закликали присутні на засіданні Нацкомісії депутати-регіонали Олександр Волков і Ельбрус Тедеєв. Їхня думка була гаряче підтримана 20 керівниками обл- і міськгазів. У результаті, як уточнили "i" в прес-службі НКРЕ, "комісія повернеться до цього питання під час свого наступного засідання 17 грудня".
В самому ДП причиною перенесення розгляду даного питання вважають те, що наступного тижня розглядатиметься аналогічне прохання "Чернівцігазу", і регулювальник зможе комплексно вирішити питання, що стосуються одного регіону. "Що стосується Вінницької області, то тут продовжується комплектування штату. Прийнято 1486 співробітників. ДП діє відповідно до протоколу домовленостей між НАК і профкомом працівників газових господарств: всі співробітники, які були задіяні в постачаннях природного газу у ВАТ, будуть прийняті на роботу в ДП", - запевняє прес-секретар "Нафтогазмереж" Сергій Мілютін. "Аналогічно буде здійснений плавний перехід працівників "Львівгазу", "Закарпатгазу", "Миколаївгазу" і "Дніпропетровськоблгазу", які протягом наступних трьох тижнів передадуть "Нафтогазмережам" державні газорозподільні мережі. Потім буде почата робота із постачань газу в цих областях нашими філіями", - резюмував Мілютін.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас