Їжа буде дорогою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Їжа буде дорогою

Аграрний ринок
11752
Це може бути симптомом повторення продовольчої кризи 2008 р. - продовольчий індекс ООН вже на 60 пунктів перевищив середній показник, характерний для сприятливих років. Для України, експортний потенціал якої, не дивлячись на зниження урожаю, залишається на дуже високому рівні, це гарантує ринок збуту сільгосппродукції і високі ціни на неї.
ООН виявила підвищення цін на їжу в світі. У новій доповіді "Огляд продовольчої ситуації" продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (FAO) констатує підвищення цін на основні види продовольства впродовж останніх чотирьох місяців. У листопаді продовольчий індекс цін FAO (до продовольчого кошику входять зерно, олійні культури, молочні продукти, м'ясо і цукор) дорівнював 168 пунктам - це максимум, починаючи з вересня 2008 р. Для порівняння, піковий показник індексу, що власне і ознаменував світову продовольчу кризу, становив 203 пункти і припав на червень 2008 р. До цього довгий час відносної цінової стабільності індекс рідко перевищував 100 пунктів.
Багато чинників, які спровокували продовольчу кризу в 2008 р. (низький рівень світових запасів зерна, погані урожаї в основних країнах-експортерах, збільшення виробництва біопалива, спекуляції, коливання цін на нафту), характерні і для поточного періоду. Проте повторення кризи можна буде уникнути, упевнені в FAO, - світові запаси зерна досить високі, і врожаї пшениці залишили люфт для експорту (хоча світове виробництво зерна в 2009 р. очікується лише на 4% вище, ніж в 2007 р.). "Значні запаси і хороші врожаї зменшать ризик різкого підйому цін впродовж наступних шести місяців, проте FAO стежитиме за їх розвитком", - сказав помічник гендиректора з питань економічного і соціального розвитку FAO Хафез Ганем.
В розрізі видів продовольства ООН чекає дефіциту масел, високих цін на цукор, маніоку (ця культура служить основним продуктом харчування для більше 500 млн. осіб, зокрема, в Латинській Америці, Африці, Азії, Індонезії), зниження світового імпорту зі всіх м'ясних категорій. Ціни на молочні продукти піднялися на 80% з лютого 2009 р., і чи підуть вниз - залежатиме від постачань з ЄС.
Для України є ніша з кількох товарних категорій. Швидше за все, за країною залишиться статус найбільшого постачальника соняшникової олії - за прогнозами асоціації "Укроліяпром", в поточному маркетинговому році (вересень 2009 р. - серпень 2010 р.) виробництво соняшникової олії складе 2,6 млн. т (+4% до минулого МР), що дозволяє надати на експорт близько 2,1 млн. т. Окрім збереження лідерства, буде збільшена частка ринку (зараз - 42%) через зниження переробки соняшнику в основних країнах-виробниках - Росії і Аргентині (в останній - на 20-30% в порівнянні з 2009 р.). "Але все це за умови, що в галузь не буде адміністративного втручання", - говорить директор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук.
Також забезпечений стабільний попит українському зерну, яке на сьогодні поставляється в більш ніж 50 країн. На думку гендиректора Української аграрної конфедерації Сергія Стоянова, загальна пропозиція зерна на ринку формує ресурс для українського експорту зерна в обсягах не нижче 2008/09 МР, тобто близько 24 млн. т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас