Онлайн-спекулянти відвоювали половину ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Онлайн-спекулянти відвоювали половину ринку

1834
Інтернет-трейдинг поставив новий рекорд. За підсумками листопада питома вага онлайн-торгів фізосіб в загальному обсязі торгів на фондовій біржі досягла 45%, а обсяг таких операцій перевищив 260 млн. грн.
Українці все азартніше торгують цінними паперами в Мережі. До кінця осені кількість приватних інвесторів - користувачів інтернет-трейдингу досягла 1,3 тис. осіб. "Щомісячно до даної послуги підключаються близько 100-150 фізичних осіб", - розповідає керівник департаменту інтернет-трейдингу ТОВ "Он-лайн капітал" Руслан Левіт. Голова біржової ради ВАТ "Українська біржа" Ігор Мазепа вважає, що наступного року кількість охочих спробувати свої сили в біржових спекуляціях може вирости в шість-вісім разів: "Наступного року, за моїми прогнозами, кількість приватних інвесторів, які користуються цією послугою, зросте до 7-10 тис."
Приватні інвестори отримали прямий онлайн-доступ до торгів на обох вітчизняних фондових біржах - ПФТС і Українській біржі - в березні цього року. Процедура отримання статусу трейдера виявилася досить простою, а ціна вхідного квитка, необхідного для участі в біржових торгах, цілком демократичною. Щоб купувати і продавати цінні папери вітчизняних компаній через інтернет, інвесторові необхідно оформити договори з брокером і зберігачем цінних паперів (часто вони виступають в одній особі), відкрити рахунок в цінних паперах і отримати електронно-цифровий підпис (ЕЦП), який має забезпечити конфіденційність інформації, що передається через інтернет, і ідентифікацію фізособи.
Необхідно також встановити спеціальну програму, за допомогою якої здійснюватиметься доступ на біржу, задепонувати грошові кошти або цінні папери. Після цього інвестор може прямо з дому або офісу і без допомоги посередників починати купівлю-продаж цінних паперів.
Суму мінімального внеску встановлюють онлайн-брокери. У більшості з них це 5 тис. грн., хоча деякі вже знижують планку і до 3 тис. "Враховуючи, що раніше у приватних інвесторів не було досвіду самостійної торгівлі на біржі, краще спочатку пробувати торги на незначних сумах, постежити за ринком. В середньому рахунок одного клієнта зараз складає близько 50 тис. грн. Але є і клієнти з рахунком 5 тис. і більше 1 млн. грн." - розповіла керівник напряму онлайн-брокериджу Astrum Investment Management Людмила Лупой.
Кількість онлайн-брокерів, які відкривають громадянам доступ на фондову біржу, в останні місяці нестримно зростає. Згідно з даними Української біржі, на сьогоднішній день послугу інтернет-трейдингу надають 19 брокерів. Причому вісім з них почали працювати в цій ніші лише восени цього року. Умови і розцінки на послуги, що надаються ними, можуть серйозно різнитися.
"Витрати інвестора залежать від конкретного онлайн-брокера, який має власні тарифи. В деяких випадках фізособі пропонують окремо платити за послуги зберігача і комісійні біржі, але є і тарифні плани, що виставляють до операцій єдину вимогу. Вони включають в один платіж всі необхідні операційні витрати, пов'язані з переходом прав власності, здійсненням операцій на біржі, брокерськими послугами, послугами зберігача тощо", - розповідає заступник голови правління ВАТ "Українська біржа" Євген Комісаров.
Зокрема, сума щомісячної абонентської плати залежно від брокера зазвичай коливається в діапазоні 100-150 грн., розмір комісії брокера - 0,1-0,5% від суми операції, комісії біржі - 0,01% (але не більше 400 грн.), зберігача - 0,004-0,02% (але не менше 0,1 грн. і не більше 150 грн.). Ще 96 грн. на рік обійдеться електронно-цифровий підпис.
Незважаючи на те, що населення поки вважає за краще грати на фондовій біржі невеликими сумами, питома вага інтернет-трейдингу в загальному обсязі біржових торгів уже складає 25-30%. Рекордним виявився показник листопада, коли частка онлайн-спекулянтів досягла 45%. Одне з пояснень швидкого зростання кількості користувачів системи інтернет-трейдингу - поповнення лав віртуальних торговців за рахунок колишніх інвесторів пайових інвестиційних фондів.
"Безліч ПІФів не змогли оперативно відреагувати на вплив економічної кризи, і в результаті приватні інвестори зазнали збитків. Тому багато хто з них переключився на інтернет-трейдинг, який дає можливість отримання доходу за рахунок самостійного виконання операцій купівлі-продажу цінних паперів. І ця тенденція посилюватиметься", - переконаний Руслан Левіт.
Хоча експерти відзначають, що приватні інвестори не можуть змагатися з професіоналами - їм бракує часу відстежувати всю інформацію, яка може мати вплив на котирування. А часто такі дані їм просто недоступні. "Тому багато інвесторів все ж вважають за краще довірити свої активи професійним портфельним менеджерам", - зазначила Людмила Лупой.
Зростання популярності послуги багато в чому залежатиме і від економічної ситуації в країні. "В разі зростання економіки збільшуватиметься і попит на інтернет-трейдинг. Інакше він може залишитися на колишньому рівні або навіть впасти", - вважає начальник відділу торговельних операцій ІК "Альтана Капітал" Іван Дмитренко.
Тетяна Письменна
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас