Прекрасне далеко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прекрасне далеко

Кредит&Депозит
3262
Якщо узагальнити наслідки попередніх двох криз, які пережила Україна за свої 19 років, то історія економічних злетів і падінь учить такому. По-перше, у довгостроковій перспективі ціни тільки зростуть.
Криза вносить свої корективи, обвалюючи вартість різних активів - нерухомості чи цінних паперів, але подальше подорожчання неминуче. По-друге, після кожного струсу ціни перевищують докризовий рівень.
Як виглядають ці аксіоми на практиці? Якщо говорити про нерухомість, то середньорічне зростання цін на квадратний метр столичного житла за останні 14 років становить $73,5. За цією середньостатистичною оцінкою, наприклад, за п’ять років квадрат у Києві мав би коштувати $1,7 тис. Такий висновок справедливий лише за умови відсутності криз і спекулятивного скуповування житла. У реальності ціна буде значно вищою. Як показує історія, через певний час, залежно від глибини спаду, вартість нерухомості повертається на докризовий рівень. Потім ціни знову вражають уяву, встановлюючи нові історичні максимуми, і в найменш слушний момент, коли багатьом до мільйона бракує кількох доларів, відбувається черговий обвал. Після нетривалого відновлення все повторюється.
Скептики скажуть, що зростання цін на нерухомість в Україні - невдалий приклад, оскільки житло було надто переоціненим. Добре. Візьмемо щось нейтральне, що перебуває поза нашим впливом, наприклад, золото. Ціновий пік був на початку 2008 року, коли вартість тройської унції перевищила позначку $1 тис. Будемо вважати, що золото теж було переоціненим. Після того, як криза почала розходитися світом і всі кинулися скуповувати долар, ціна тройської унції коштовного металу зменшилася на 30%, до $700. Поліпшення економічної ситуації в розвинених країнах штовхнуло ціни догори, і зараз золото встановило новий рекорд - $1050–1060 за унцію. А в якомусь 2004 році за нього давали лише $400. На початку 2009-го жовтий метал теж коштував недорого, і той, хто вчасно купив золото, заробив 50% від стартової суми.
Ми звели воєдино прогнози міжнародних фінансових організацій на 2010–2012 роки, щоб зрозуміти: коли й у що є сенс вкладати гроші. Одразу зауважимо, що міжнародні експерти дуже скептично ставляться до нашої країни. Проте на відміну від українських колег, вони не панікують. Тому їхні консервативні оцінки можна розглядати як песимістичний сценарій розвитку. Слід мати на увазі, що дуже часто вони мають рацію, коли справи зовсім кепські, і явно недооцінюють потенціал українських активів, коли ситуація поліпшується.
2010 рік
Економічне зростання -1%–+3%
Не рік, а суцільні протиріччя. З одного боку, почнеться довгоочікуване економічне зростання, а з іншого - при падінні на 14% в 2009-му важко не вирости в 2010-му. Дивно, але найоптимістичніші сценарії - у МВФ, ЄБРР і банку JP Morgan. Найбільш песимістичною є банківська група SEB, яка очікує падіння ще на 1%. Щоправда, її експерти не розраховували на такий істотний спад у 2009-му, як, наприклад, МВФ. У будь-якому разі, плюс 3% або мінус 1% свідчить лише про одне - 2010 рік не надто відрізнятиметься від 2009-го. Тож радіти, за великим рахунком, нічому.
Валюта 7,4–9,75 UAH/USD
Вартість гривні до долара - головна загадка наступного року. Закордонні експерти не змогли дійти єдиної думки. Одні вважають, що гривня просяде на 10%, інші навпаки - стільки ж відіграє в американської валюти.
Швидше за все, чергову девальвацію на 10–15% варто розглядати як найпесимістичніший сценарій розвитку подій. Причому його реалізація можлива винятково з вини самої України. Жодних зовнішніх чинників падіння курсу не існує. Швидше навпаки, в усьому світі долар лише втрачає свої позиції.
МВФ вважає, що середньорічний курс гривні у 2010 році становитиме 8,79 UAH/USD, хоча офіційно цю цифру не називає. До речі, російському рублю Фонд теж нічого хорошого не пророкує, за його розрахунками, валюта сусідів має просісти з 32,7 RUB/USD у 2009 до 34,6 RUB/USD у 2010-му. Однак уже зараз за долар дають 29 руб. Якщо ж ціна на нафту наступного року перевищить $100 за барель, то російська валюта й узагалі повернеться до докризового рівня. А за сильного рубля не може бути слабкої гривні. Після кризи 1998-го обидві валюти дружно дешевшали до долара три роки поспіль. І коли у 2004-му рубль став повертати втрачені позиції, його приклад наслідувала й гривня.
Цікава деталь. Цього року девальвація російської валюти нульова. Зрозуміло, були сплески до 36 RUВ/USD, але зараз, як і на початку року, курс становить 29 RUВ/USD. Гривня теж тримається в межах 8,2 UAH/USD. Тільки один нюанс - рубль подешевшав до долара в 2008 році на 20%, а вітчизняна валюта - на 65%. Навряд чи така диспропорція збережеться довго.
Нерухомість 0–10%
Вартість житла прямо залежить від поведінки долара. Якщо курс гривні падає - знижується й вартість квадрата, якщо валюта стабільна або навіть зміцнюється - зворотний процес.
Візьмемо за основу сценарій МВФ. Падіння курсу до 8,79 UAH/USD означає, що гривня втратить ще 8% своєї вартості. Відповідно, зниження цін на нерухомість не перевищить 10%. Однак, швидше за все, житло залишиться на колишніх позиціях.
Після кризи 1998-го ціна квадратного метра падала впродовж двох років, загалом житло подешевшало на 44%.
Нині спад сягнув уже 50%. При цьому деякі банки у ІІ півріччі 2010-го планують почати кредитувати іпотеку. Десять років тому кредити на житло ніхто не роздавав. Отже, ціни або залишаться незмінними, або дещо підростуть. Стабілізація курсу в 2001-му спричинила 10% зростання цін на житло.
Цінні папери 30–100%
Для будь-якого західного інвестора зростання ВВП, низька інфляція та слабка валюта - ідеальна суміш для розігрівання фондового ринку. Після президентських виборів спекулятивний капітал ринеться в Україну скуповувати те, що подешевшало після кризи, сподіваючись на майбутнє зростання. На щастя, американська влада постаралася наситити світ дешевими доларами. А видимість політичної стабільності і недооціненість українських активів стануть додатковим стимулом для спекулятивного скуповування.
Неймовірний обвал фондового ринку у 1998 році викликав дворазове зростання в 1999-му, а потім 30%-ве у 2000 році.
Депозити 20–30%
Майже всі закордонні експерти прогнозують великі труднощі для банків у 2010 році. Проблемні кредити з’їдатимуть їхні капітали, а низька довіра з боку населення не дозволить розраховувати на приплив дешевих ресурсів. У такій ситуації їм доведеться тримати ставки за депозитами на гранично високих значеннях. Дохідність 20–25% річних за гривневими вкладами реальна вже зараз. Наступного року вона може становити й усі 30%. Тільки навряд чи такий високий відсоток запропонують стабільні банки.
За очікуваної інфляції на рівні 10% вклади можуть стати альтернативою нерухомості. А ось валютні вклади втратять свою актуальність. З урахуванням 8%-вої девальвації депозит у доларах принесе щонайбільше 18%. А якщо гривня почне дорожчати, можна взагалі зазнати збитків.
2011 рік
Економічне зростання +4%
Швидше за все, уже ніхто не згадуватиме про кризу. І хоча Україна ще буде далека від показників 2008 року, натомість максимально наблизиться до цифр 2007-го. За прогнозами МВФ, розмір ВВП становитиме $130 млрд, тоді як у 2007 було $143 млрд.
Економіка почне швидко надолужувати згаяне. Істотно збільшаться доходи на душу населення не лише в гривневому, а й у доларовому еквіваленті.
Валюта 6,9–9 UAH/USD
Загалом, якщо гривня впаде, то зовсім незначно - на 2,3%, а ось якщо зміцниться, то одразу на 7%. З огляду на те, що зараз тільки за день курс здатен злетіти на 10%, можна вважати, що довгоочікувана стабільність на валютному ринку буде досягнута.
Між іншим, на третій рік після обвалу 1998 року гривня теж почала повертати втрачені позиції - у 2001 національна валюта відіграла в долара 1,3%.
Нерухомість 30%
Якщо не вдалося вкластися в нерухомість в 2010 році, тоді початок 2011-го - це останній шанс купити житло або земельну ділянку в межах 30 км від міської смуги за відносно невисокими цінами. У 2011 році почнеться новий сезон злету вартості квартир і земельних наділів. Причому це станеться навіть у тому разі, якщо отримати кредит у банку, як і раніше, буде складно.
Як уже говорилося, стабільність на валютному ринку миттєво приводить до зростання вартості житла. Аналогічно розвивалися події у 2001 році. Житло за рік піднялося в ціні на 30%, попри відсутність іпотечних програм. А оскільки банкіри на той час напевно вже вийдуть із коми, зростання цін може бути набагато більшим.
Цінні папери 0%
Після двох років неухильного зростання на фондовому ринку, швидше за все, запанує затишшя. Вартість цінних паперів сягне докризового рівня. А через рік фондовий ринок знову зросте.
Депозити 15–2%
Вкладники почнуть повертатися в банківські установи. Економічна стабільність і невисока інфляція в межах 9% дадуть змогу отримати хоч невисокий, але стабільний дохід за гривневими депозитами. Вкладники, які воліють зберігати гроші у валюті, взагалі зникнуть як клас. Дохідність валютних депозитів буде близькою до нульової позначки.
2012 рік
Економічне зростання +5%
Якщо порівнювати з попередніми роками, країна перебуватиме приблизно в ІІ півріччі 2007-го. До слова, у цьому стані Україна пробуде й наступний рік. Тільки в 2014-му, за прогнозами МВФ, ми перевищимо показник ВВП 2008-го. Проте 2012 рік стане одним із найкращих. Бурхливе економічне зростання знову спричинить дефіцит робочої сили. І ця ситуація триватиме принаймні наступні три роки.
Валюта 9 UAH/USD
Навіть песимісти вже не вірять у можливість девальвації гривні. Курс залишиться стабільним. І попри збільшення поставок імпортних товарів в Україну, через що після тривалого періоду платіжний баланс знову стане від’ємним, національна валюта залишиться непохитною.
Нерухомість 50–100%
Повальне захоплення банків іпотечним кредитуванням через дешевизну ресурсів при 5,6% інфляції й дефіциті квадратних метрів, накопиченому за 2009–2010 роки, знову підніме ринок житла. Стрімко дорожчатимуть не лише квартири, а й заміська нерухомість. І цілком можливо, що темпи зростання цін будуть максимальними саме на житло в котеджних містечках і земельні ділянки.
Вартість квадратних метрів і земельних соток сягне докризового рівня і, можливо, навіть перевищить його. Тенденція до зростання цін збережеться й у 2013–2014 роках.
Цінні папери 50–100%
Вартість цінних паперів сягне нових історичних максимумів. Приватні особи почнуть активніше інвестувати заощадження у фондовий ринок за допомогою пайових інвестфондів, накопичувального страхування або недержавних пенсійних фондів.
Депозити 10–12%
Вклади нарешті почнуть виконувати своє основне призначення - збереження коштів, а не збільшення. Багато заробити на депозитах уже не вдасться, навіть попри те, що інфляція не перевищить 6%.
Микола Волков
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас