"Ъ": Земля - радам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Земля - радам

1416
Президент Віктор Ющенко вчора підписав закон, що дозволяє органам місцевої та центральної влади вилучати необхідні для будівництва інфраструктурних проектів землі. Власники експропрійованих ділянок зможуть отримати грошову компенсацію або аналогічні земельні наділи. Документ дозволить прискорити реалізацію будівельних проектів, зокрема необхідних для проведення Євро-2012, проте дасть чиновникам додатковий інструмент для здійснення переділу прав власності, насамперед, в столиці, вважають депутати Київради.
Підписавши закон №1559-VI, Віктор Ющенко вперше в історії України затвердив право місцевих органів влади примусово відчужувати землі для будівництва лінійних об'єктів транспортної та енергетичної інфраструктури, навчальних закладів, міських парків, захисних гідротехнічних споруд, а також для розміщення об'єктів природно-заповідного фонду та об'єктів, пов'язаних з видобутком корисних копалин. Кабінет міністрів тепер має право викуповувати землю під об'єкти, важливі для національної безпеки та оборони, або для розміщення іноземних дипломатичних представництв і консульств.
Власник експропрійованої земельної ділянки зможе розраховувати на отримання грошової компенсації у розмірі вартості землі та майна, розташованого на ділянці, а також морального збитку і супутніх витрат. Розміри компенсації будуть визначатися оцінювачем, призначеним державою, а результати оцінки - затверджуватися відповідним органом влади.
Компенсація за бажанням власника зможе бути замінена альтернативною земельною ділянкою вартістю не більш ніж на 10% вищою від оціночної, і за умови доплати різниці. При цьому на прийняття рішення власникові землі закон відводить один рік. Після цього відчуження має проводитися в примусовому порядку через суд. Таким чином чиновники отримають землю під об'єкти Євро-2012 не раніше початку 2011 року.
Досі в Україні відчуження земельних ділянок законодавчо врегульовано не було. Але це не заважало владі домовлятися з власниками землі. "Для реалізації проектів у рамках підготовки до Євро-2012 в Харкові було перенесено близько 250 гаражів і понад 200 торговельних точок, - розповів Ъ мер Харкова Михайло Добкін. - Власникам була виплачена компенсація". Але, за словами пана Добкіна, так домовитися вдається не завжди. "Ми сподіваємося, що з набранням чинності цього закону в області вдасться побудувати електростанцію, необхідну для обслуговування метрополітену", - сказав він.
"Безумовно, такий механізм потрібний - влада встигла розпродати більшість земель, що перебувають у муніципальній власності, і тепер без такого механізму неможливо модернізувати комунальну інфраструктуру, наприклад, проводити нові комунікації", - відзначає глава фракції БЮТ в Київраді Тетяна Меліхова. Глава Укравтодору Вадим Гуржос відзначає, що для того, щоб закон почав діяти, необхідно прийняти низку нормативних актів: "Це дозволить Україні просунутися в реалізації крупних інфраструктурних проектів - автомагістралей і аеропортів. Без цього закону, наприклад, неможливе будівництво кільцевої дороги навколо Києва".
Серед слабких сторін закону експерти відзначають дуже великі повноваження, якими наділяються місцеві органи влади.
"В більшості країн рішення про відчуження землі приймають центральні, а не місцеві органи влади. Враховуючи, що в законі міститься розмите формулювання 'на громадські потреби', документ може стати інструментом для банального переділу прав власності на землю", - говорить директор Центру політичного та економічного аналізу Олександр Кава. Його побоювання розділяє депутат Київради Валерій Карпунцов (блок Віталія Кличка): "Можливо, в цілому це правильна норма. Проте для Києва це дуже небезпечний закон. Тепер київський мер отримає можливість розпродавати не лише муніципальну, але і приватну землю".
Президент Асоціації експертів з нерухомості WIDevelopment Микола Багаєв вважає, що експертні оцінювачі за згодою місцевої влади нав'язуватимуть власникам низьку ціну за землю.
"Не всі зможуть провести альтернативну незалежну експертизу, вартість якої складає 800-2500 грн. Тому власники відчужуваних ділянок будуть змушені або погодитися продати ділянку за ціною на 20-30% нижчою від ринкової, або позбутися землі через суд", - сказав він.
Марія Цатурян, Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас