Запаси зерна допоможуть запобігти кризі 2008 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запаси зерна допоможуть запобігти кризі 2008 року

Аграрний ринок
284
Світові ціни на продовольство знову на підйомі, про що свідчить продовольчий індекс цін FAO - продовольчий кошик, що складається із зерна, олійних культур, молочних продуктів, м'яса і цукру. Зростання цін спостерігалося впродовж 4 місяців поспіль. Проте ринкові умови відрізняються від тих, які спровокували кризу цін на продовольство 2 роки тому, заявила FAO в опублікованій 9 грудня доповіді "Огляд продовольчої ситуації".
Індекс цін дорівнював 168 пунктам в листопаді, що стало найвищим показником, починаючи з вересня 2008 р. Проте він все ще на 21% нижчий від пікових значень червня 2008 р. До цінового зльоту 2007-2008 рр. індекс ніколи не перевищував 120 пунктів і практично завжди був менше 100 пунктів.
Згідно з доповіддю, при настанні зростання цін в 2007 р. FAO виявила низку можливих причин, які сприяють їх підвищенню: низький рівень світових запасів зерна, погані урожаї в основних країнах-експортерах, швидко зростаючий попит на сільськогосподарські продукти для біопалива і підвищення цін на нафту.
Коли зміцнення цін прискорилося, з'явилося декілька інших факторів, які активізують їх зростання, основними з яких є державні обмеження на експорт, ослаблення курсу американської валюти, а також зростаючі апетити спекулянтів та індексних фондів, що прагнуть до ширшого інвестування в портфель аграрно-сировинних товарів у зв'язку з глобальним надлишком ліквідності. Що робить кризу 2007-2008 рр. особливим, так це збіг дуже багатьох чинників, що призвели до безпрецедентного підвищення цін і волатильності.
Сьогодні світові запаси зерна перебувають на прийнятнішому рівні, проте деякі ринки стикаються з тяжкими умовами. В цілому пропозиція експортерів більшою мірою відповідає попиту, що збільшується, ніж під час періоду цінового сплеску. Наприклад, співвідношення споживання до запасів пшениці в більшості країн-експортерів піднялося з 12% до 20% цього сезону. Біопаливо все ще є основним чинником, але зростання сектора з кожним роком сповільнюється.
Макроекономічні чинники, такі як курс валюти, коливання цін на нафту і низькі процентні ставки, також змушують інвесторів вкладати свої вільні кошти в товарні ринки. Незважаючи на те, що попит і пропозиція продовжать формувати ціну на товарних ринках, сприйнятливість глобальної продовольчої системи, що вже сформувалася, до зовнішніх проявів непродовольчої економіки вимагає постійного спостереження, заявляє FAO.
"Значні запаси і гарні врожаї знизять ризик різкого підйому цін впродовж наступних 6 місяців, проте FAO стежитиме за їх розвитком", - сказав помічник генерального директора з питань економічного і соціального розвитку Хафез Ганем.
Хоча попередній прогноз виробництва зерна показує спад у порівнянні з 2008 р., значною мірою за рахунок низьких цінових очікувань, виробництво в 2009 р. очікується на 4% вище, ніж в 2007 р.
На ринку олійних культур зниження цін на шрот і макуху можливе в кінці сезону в зв’язку з очікуваннями багатих урожаїв у Південній Америці, проте ринку не вистачатиме олій. Світові ціни на цукор, ймовірно, залишаться твердими, але будуть нижчі від поточного рівня.
Світове виробництво маніоки, за прогнозами, досягне нових позначок в 2009 р., великою мірою внаслідок програм стійкої продовольчої безпеки і попиту в секторі етанолу, де маніока є основною сировиною. Проте міжнародні ціни на маніоку все ще нижчі, ніж 2 роки тому, але повинні залишатися твердими в 2010 р.
Згідно індексу цін FAO на м'ясо, світові ціни на нього були на 8% нижчі в перші 10 місяців 2009 р., ніж за той же період торік. Очікується зниження світового імпорту по всіх м'ясних категоріях в 2009 р., проте в 2010 р. очікується невелике відновлення.
Ціни на молочні продукти піднялися на 80% в порівнянні з найнижчою позначкою в лютому 2009 р., а молочна суха суміш стала продуктом, що найбільше продавався. Майбутні ціни залежатимуть від того, чи виставить Євросоюз свої запаси олії та молока на міжнародний ринок.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас