Мінпромполітики: Зовнішній попит на український метал буде зростати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпромполітики: Зовнішній попит на український метал буде зростати

Казна та Політика
423
Позитивна динаміка попиту на український метал на зовнішніх ринках збережеться до кінця місяця. Про це повідомив журналістам заступник міністра промислової політики України Володимир Севернюк, передає кореспондент РБК-Україна.
"У листопаді спостерігалося зростання попиту на зовнішніх ринках. Він приблизно на 75% вищий за аналогічний період минулого року, що дає металургам можливість поліпшити свої комерційні показники. Сподіваюся, це зростання споживання позначиться в балансах грудня місяця. Показники першої декади грудня кажуть, що ми не помилилися у своїх оптимістичних прогнозах", - сказав він.
За словами заступника міністра, збільшення виробництва металургами призвело до зростання споживання коксівного вугілля, якого стало не вистачати на ринку. В результаті чого металурги самі стали купувати сировину на внутрішніх і зовнішніх ринках. Як відзначив В.Севернюк, зростання продажів дозволило розвантажити складські запаси, які були переповнені через перевиробництво продукції.
Як повідомляв Держкомстат, виробництво металопродукції в Україні за 10 міс. 2009 р. скоротилося на 33,4%, тоді як випуск металу в жовтні виріс на 7,4% в порівнянні з вереснем цього року.
Раніше аналітик BG Capital Євген Дубогриз спрогнозував, що обсяг експорту української металопродукції в наступному році зросте приблизно на 10%. У той же час, за прогнозами Мінпромполітики, цей показник може досягти 12%. Для порівняння: за підсумками дев'яти місяців поточного року експорт металопродукції з України знизився на 15,3%.
За прогнозами World Steel Association (WSA), в Україні в 2010 р. споживання сталі збільшиться на 9,7%. Крім того, наступного року очікується зростання на традиційних для українських металургів ринках збуту - в країнах Близького Сходу та Північної Африки: на 15,1% збільшиться споживання в Туреччині, на 12,3% - у Саудівській Аравії та на 10,2% - в Об'єднаних Арабських Еміратах.
Нагадаємо, у зв'язку з падінням світового попиту на метал в II половині 2008 р. власники метпідприємств пішли на безпрецедентні за останні 10 років кроки - в листопаді минулого року в Україні припинила роботу 21 з 43 доменних печей, повністю були зупинені всі феросплавні заводи. У результаті меткомпанії заморозили свої інвестпроекти, а деякі оголосили про масові звільнення співробітників. За підсумками 2008 р. підприємства ГМК скоротили виробництво готового прокату, сталі і чавуну на 13%, труб - на 6%, металовиробів - на 30%. При цьому випуск коксу скоротився на 5%. Ринок почав оживати лише в II кварталі 2009 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас