Обама ліквідує безробітних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама ліквідує безробітних

Казна та Політика
556
Барак Обама назвав три основні напрями діяльності уряду, покликані сприяти створенню робочих місць. Зусилля будуть зосереджені на наданні допомоги малому бізнесу, на збільшенні інвестицій в транспортну інфраструктуру і на розвитку енергозберігаючих технологій.
Високий рівень безробіття - головна проблема економіки США, котра відновлюється після кризи. "Нам більше не загрожує перспектива колапсу фінансової системи, ми уникнули депресії, якої багато хто побоювався. Вперше з початку року в нашій економіці спад змінився зростанням, цей стрибок виявився найрізкішим за останні три десятиліття. Нарешті, нам більше не загрожує серйозне погіршення на ринку праці, подібне до того, що ми вже спостерігали. Рівень безробіття дещо знизився минулого місяця", - заявив президент Обама. За останніми даними, рівень безробіття в США опустився в листопаді з 10,2% до 10%, проте і це - рекордний показник за останніх 27 років.
Перш за все, новий план адміністрації передбачає надання допомоги малому бізнесу, оскільки ще в недавньому минулому малий бізнес забезпечував 65% робочих місць в США. Проте прийом на роботу в малих компаніях припинився, коли для малого бізнесу ускладнилось отримання фінансування на покупку нового устаткування і на розширення діяльності.
Передбачається зменшити податки малому бізнесу і зменшити витрати, пов'язані з наданням малим підприємствам державних позик. "Ми пропонуємо повну ліквідацію податків на доходи від приросту капіталу для інвестицій в малий бізнес", - заявив президент. Обама не виключає також відміни виплати відсотків із держкредитів.
Секретар казначейства (міністр фінансів) Тімоті Гайтнер отримав вказівку направити кошти, котрі залишилися від програми позбавлення від проблемних активів в американських банках (TARP), на підтримку кредитування підприємств малого бізнесу. За останніми даними, з $700 млрд., виділених за програмою TARP, невитрачено близько $200 млрд. За оцінками заступника спікера палати представників Конгресу демократа Стені Хойера, на допомогу малому бізнесу може бути надано до $150 млрд. без врахування програми цільової допомоги безробітним (близько $100 млрд.).
Додаткові інвестиції в інфраструктурні проекти передбачають виділення близько $50 млрд., призначених на побудову доріг, мостів та інших об'єктів, що забезпечують розвиток економіки. "Ми пропонуємо збільшити інвестиції в національну інфраструктуру - більше закладених в антикризовий пакет заходів. Ми побачимо в проектах, передбачених законом про антикризові заходи, в найближчих півроку більше роботи порівняно з тим, що ми бачили за минулі півроку", - запевняє Барак Обама. Контроль над ефективністю інвестицій, їх прозорістю і результатами здійснюватиме віце-президент США Джозеф Байден.
"Я попросив Конгрес розглянути нову програму заохочень для тих, хто переобладнав свої будинки з точки зору раціональнішого витрачання енергії. Ці ініціативи допомагають створювати робочі місця, дозволяють сім'ям заощаджувати кошти і знижують рівень забруднення, котре загрожує довкіллю. І я пропоную розширити деякі передбачені антикризовим законодавством заходи для просування ідеї енергоефективності і створення робочих місць у сфері захисту довкілля", - окреслив президент Обама третій напрям нових державних асигнувань. Американці, які використовують в своїх житлових приміщеннях енергозберігаючі технології, можуть отримати податкові пільги.
Барак Обама озвучив ще одну ідею, яка викликала критику у багатьох прибічників максимальної лібералізації ринку. На його думку, слід розглянути питання про підвищення виплат із безробіття і включення до програми медичного страхування тих 15 млн. американців, які залишилися без коштів для існування в непрості для економіки часи. При цьому глава держави одразу обмовився, що кращим виходом з ситуації він бачить все ж не збільшення кількості утриманців, а створення нових робочих місць.
"Існує думка, що нам доведеться обирати між скороченням дефіциту з одного боку і інвестиціями в ринок праці для пожвавлення економічного зростання з іншого. Проте це хибний підхід. Той факт, що економічне зростання і створення нових робочих місць безпосередньо залежать один від одного, не повинен викликати жодних сумнівів. Якщо з часом нам удасться зменшити витрати на підтримку ринку праці і збільшити віддачу від наших попередніх кроків, дефіцит федерального бюджету також поступово почне зменшуватися", - обіцяє президент США. Слабкою стороною ініціатив Барака Обами називається слабкий рівень їх деталізації, що може утруднити проходження законопроекту про виділення додаткових державних асигнувань через Конгрес США.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас