Банк Англії залишив ставку на рівні 0,5%, зберіг обсяг програми викупу активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії залишив ставку на рівні 0,5%, зберіг обсяг програми викупу активів

Валюта
173
Банк Англії в четвер зберіг базову процентну ставку на колишньому рівні - 0,5% річних, що є мінімальним значенням з моменту заснування британського ЦБ, повідомило агентство Bloomberg.
Результат збігся із середнім прогнозом аналітиків.
Крім того, британський ЦБ зберіг обсяг програми викупу активів на рівні 200 млрд фунтів, експерти також не очікували змін.
Минулого місяця керівництво ЦБ дало зрозуміти, що найкращим часом для початку перегляду програми викупу облігацій був би лютий 2010 року, тобто програма не буде переглядатися доти, доки Банк Англії не одержить досить підтверджень, що економіка відновлюється, і не з'являться нові прогнози щодо економічної ситуації.
Жоден з 38 аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, які дали прогноз щодо обсягу програми викупу активів, не очікував її перегляду з поточного рівня.
"Комітет грошово-кредитної політики, мабуть, зараз займає вичікувальну позицію, - вважає головний економіст Investec Securities Філіп Шоу. - Перспектива відновлення, що самопідтримується, не передбачає подальшого стимулювання з боку банку. Імовірно, ми саме перебуваємо на стадії відновлення".
Досі Банк Англії витратив на викуп корпоративних боргових зобов'язань уже більше 187 млрд фунтів стерлінгів, більша частина коштів пішли на придбання гарантованих цінних паперів, решта припала на корпоративні облігації.
У листопаді глава ЦБ Великобританії Мервін Кінг заявив, що буде ретельно продумувати всі "за" і "проти" при оцінці необхідності зміни умов програми викупу активів для того, щоб не піддавати відновлення економіки країни ризикам, що виникають від передчасного згортання заходів стимулювання.
Напередодні міністр фінансів Великобританії Алістер Дарлінг заявив, що очікує зростання британської економіки на 1,5% у наступному році після скорочення на 4,75% у нинішньому. Крім того, міністр розмірковував про необхідність підвищення деяких податків в умовах зростання держборгу. За словами Дарлінга, згодом політика щодо державного боргу стане "значно, значно жорсткішою", але процес її жорсткості почнеться лише тоді, "коли відновлення стане стійким".
Центробанки і міністерства фінансів всіх країн світу зараз перебувають у дуже делікатному становищі: з одного боку, з'являється все більше ознак відновлення світової економіки, з іншого боку - очевидно, що відновлення є далеко не таким упевненим і стабільним, як хотілося б. У цих умовах перед політиками та економістами стоїть нелегке завдання вибрати правильний момент для початку поступового згортання заходів для того, щоб не перервати економічне зростання, але й не розвивати у компаній залежність від державної підтримки.
Майже 40 аналітиків, які взяли участь в опитуванні Bloomberg на початку грудня, вважають, що вартість грошей у Великобританії залишиться на рівні 0,5% річних принаймні до кінця другого кварталу 2010 року. Підвищення ставки в середньому до 0,75% річних очікується в третьому кварталі наступного року, до 1% річних - до кінця 2010 року.
У цей час базова процентна ставка у Великобританії перебуває на мінімальному рівні з моменту заснування британського ЦБ в 1694 році королем Вільгельмом III. Цього року вартість грошей у країні зменшувалася тричі (у січні, лютому та березні) - щоразу на 50 базисних пунктів. З жовтня минулого року Банк Англії зменшив розмір ставки на 4,5 процентні пункти.
Європейський центральний банк останній раз змінив ставку 7 травня, тоді вона була знижена на 0,25 процентного пункту, до 1% з 1,25% річних. До цього в 2009 році вона була зменшена в березні й січні - щоразу на 0,5 процентного пункту, а також у квітні - на 0,25 процентного пункту. В 2008 році ставка опускалася тричі - з 4,25% річних у липні до 2,5% річних на кінець року. Ставка в єврозоні залишається найвищою серед держав G7.
Федеральна резервна система США в 2008 році сім разів знижувала базову процентну ставку. Наприкінці грудня минулого року її діапазон був зменшений до 0-0,25% річних і з тих пір не змінювався.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас