Греція - дефолт чи не дефолт? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція - дефолт чи не дефолт?

Казна та Політика
3288
Зниження кредитного рейтингу із зобов'язань Греції агентством Fitch змусило інвесторів знову повернутись до думки про те, що фінансова криза не до кінця вичерпана, і її наслідки ще довго будуть проявлятись у всьому світі.
Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило довгочасні рейтинги Греції на один щабель - з "A-" до "BBB +", відзначивши занепокоєння щодо прогнозів для державних фінансів у середньочасній перспективі. Прогноз з рейтингів - "негативний".
Інше рейтингове агентство - Standard & Poor's помістило рейтинг Греції "А-" на перегляд з "негативним" прогнозом. Moody's провело аналогічні рейтингові дії 29 жовтня, поставивши на перегляд з можливістю зниження рейтинг Греції за борговими зобов'язаннями в іноземній валюті "А1".
Як пише The Wall Street Journal, тепер аналітики та інвестори гаряче обговорюють, чи слід очікувати дефолту Греції за борговими зобов'язаннями і коли такий дефолт може статись.
Міністр фінансів Греції не бачить ніякого ризику дефолту
Міністр фінансів Греції Йоргос Папаконстантіну, прагнучи заспокоїти інвесторів, заявив, що не бачить "абсолютно ніякого ризику дефолту" Греції за її борговими зобов'язаннями.
"Ми вживаємо екстрені заходи, щоб заспокоїти громадян і ринки, і ми рухаємося в правильному напрямку", - сказав Папаконстантіну в інтерв'ю агентству Bloomberg. Греція не буде звертатися за допомогою до ЄС, додав він.
За словами міністра фінансів, банківській системі Греції ніщо не загрожує, і банки в цілому стійкі.
Обраний у жовтні уряд Греції планує зменшити дефіцит держбюджету з 12,7% у 2009 році до 9,1% в 2010 році. Для цього буде припинено наймання нових держслужбовців, заморожені зарплати бюджетників, відбудуться значні скорочення в бюджетній сфері.
Fitch не вірить у розуміння Грецією серйозності проблем
Аналітик Fitch Крістофер Прайс заявив, що він не переконаний в тому, що прем'єр-міністр Греції Йоргос Папандреу і його кабінет розуміють всю серйозність бюджетних проблем країни.
"Днями я дві години спілкувався телефоном з міністром фінансів Греції, і він розуміє, в якій ситуації вони опинилися. Я не впевнений, що кабінет міністрів, навіть прем'єр-міністр, розуміють, наскільки серйозною є ситуація", - сказав Прайс.
Але не зважаючи на те, що прогноз рейтингу залишений "негативним", аналітик Fitch не очікує його подальшого зниження найближчим часом.
"Ми маємо намір дати новому уряду рік або близько того, якщо зможемо. Хто може сказати, що вибухне наступного разу? - відзначив він. - Якщо дефіцит буде знижений у наступному році за рахунок конкретних заходів щодо скорочення витрат, це змінить наш погляд на Грецію в кращий бік. Якщо ж продовжиться безконтрольне витрачання коштів, ми будемо змушені вжити подальших заходів".
У цілому в єврозоні не варто очікувати зниження суверенних рейтингів. Проте це не стосується Ірландії, де зовсім інша ситуація, додав Прайс.
Перший дефолт в Євросоюзі може відбутись в Греції
Греція може стати першою з великих країн Євросоюзу, яка оголосить про дефолт, після Німеччини, яка не зуміла виконати боргові зобов'язання в 1948 році, стверджує колишній чиновник Банку Англії, колишній головний економіст Європейського банку реконструкції та розвитку Віллем Б'ютер, професор економіки Лондонської школи економіки.
"Дефолт не є неминучим, - вважає Б'ютер. - Але якщо не будуть вжиті радикальні податково-бюджетні дії, тривале скорочення витрат і збільшення податків хоча б на 7% ВВП", Греції не варто чекати нічого хорошого.
На сьогодні Греція володіє найнижчим кредитним рейтингом з країн єврозони, хоча він і залишився на інвестиційному рівні.
ЄЦБ не допустить дефолтів у єврозоні
Європейський центральний банк (ЄЦБ) пообіцяв не допустити дефолтів у країнах єврозони. Проте Прайс з Fitch не впевнений, що ЄЦБ "готовий зробити все необхідне, щоб врятувати Грецію за певних обставин".
Європейська Комісія "готова допомогти уряду Греції в розробці комплексної програми консолідації та реформ в рамках договірних зобов'язань держав-членів єврозони", - заявив комісар Євросоюзу з економічної та грошово-кредитної політики Хоакін Альмунія.
Але Б'ютер вважає, що допомога ЄЦБ та ЄС дорого обійдеться Греції, і в разі потреби зовнішніх вливань першим кроком стане звернення за допомогою до Міжнародного валютного фонду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас