ДКЦПФР почала генеральне прибирання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДКЦПФР почала генеральне прибирання

Фондовий ринок
539
Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку встановила нові вимоги до якості активів ІСІ, внісши зміни до "Положення про склад і структуру активів інституту спільного інвестування". Віднині там чітко виписані ознаки паперів, які не можуть входити до портфелів корпоративних і пайових інвестфондів. Ринок підтримує ідею регулятора, але скаржиться на терміни.
Війну за якість активів, з яких компанії з управління формують інвестиційні фонди, ДКЦПФР веде давно і, треба визнати, послідовно. Лише у жовтні регулятор вилучив із обігу акції "підприємств з ознаками фіктивності" на суму 5,08 млрд. грн., з яких зупинений обіг акцій на 1 млрд. грн., і скасував реєстрацію цінних паперів на 4,6 млрд. грн.
Ще в 2007 р. комісія зобов'язалася законодавчо передбачити можливість зупинки клірингу і підписання договорів купівлі-продажу акцій на певний період з метою захисту інтересів держави та інвесторів в разі виявлення "фактів шахрайства, маніпулювання ринком та інших порушень на ринку цінних паперів"; підсилити відповідальність торговців цінними паперами, а також підготувати систему ліквідації фіктивних АТ, які знаходяться не за місцем реєстрації, не подають звітність і не здійснюють жодної діяльності.
Так ось, зміни до "Положення про склад і структуру активів інституту спільного інвестування" категорично забороняють мати у складі активів ІСІ цінні папери тих емітентів, які протягом двох років не подають у відомство щорічну інформацію про діяльність, не оприлюднюють її; розташовані за місцем державної реєстрації; збиткові протягом двох років, і при цьому цінні папери таких емітентів не допущені до торгів на біржах (для ІСІ диверсифікованого типу). Компанія, яка управляє активами фонду, в чиєму портфелі є такі цінні папери, зобов'язана від них позбавитися протягом 30 днів після того, як регулятор оприлюднив інформацію про якість емітента. В той же час акції емітентів, діяльність яких за результатами двох років виявилася збитковою, втрачатимуть в ціні: за перший рік - з коефіцієнтом 0,25, другий - 0,50, кожен наступний рік - до 0,75 балансової вартості, а акції, випуск яких скасований Держкомісією або за рішенням суду, не коштуватимуть взагалі нічого. Цінні папери, обіг яких зупинено (окрім випадку з реорганізацією емітента), оцінюватимуться за останньою балансовою вартістю до тих пір, поки їх не можна буде оцінити за ринковою ціною.
За словами голови ДКЦПФР Сергія Петрашка, такі дії регулятора спрямовані на боротьбу з фіктивними і сумнівними операціями на фондовому ринку, які дозволяли ухилятися від сплати податків, штучно впливати на вартість чистих активів інституту спільного інвестування і були причиною корпоративних конфліктів, від чого страждали інтереси інвесторів. "У пошуках швидкої вигоди від оптимізації податків і прикриваючись вимогами диверсифікації активів, деякі інвестиційні фонди набивали портфелі неліквідними активами. Від цього страждали інвестори, які розраховували на реальний прибуток від вкладених до фондів грошей. Ми хочемо відновити довіру інвесторів до вітчизняного фондового ринку", - зазначив він.
Учасники ринку згодні, що дії ДКЦПФР дійсно поліпшать якість активів в портфелях інвестиційних фондів. "Приємно, що встановлюючи для КУА тяжчі умови із можливості зарахування до цінних паперів в портфелі фондів, комісія і на себе бере підвищені зобов'язання відстежувати якість емітентів в Україні і своєчасно публікувати таку статистику на своєму сайті", - говорить директор з інвестиційної політики КУА "Фінінвест-груп" Ірина Охременко. В той же час, за її словами, вимога про приведення портфелів у відповідність протягом 30 календарних днів з моменту публікації інформації про емітента на сайті ДКЦПФР досить жорстка, оскільки не дозволяє враховувати стан ринкової кон'юнктури і може призвести до різкого зниження вартості активів інвестфонду. "На ринку одночасно може виявитися велика кількість аналогічних цінних паперів на продаж, що призведе до різкого зниження їх ринкової ціни", - вважає Охременко.
Як підкреслює інвестиційний консультант Astrum Investment Management Віктор Петрусь, необхідно чітко розмежовувати неліквідні акції і "сміттєві". "Перші отримують збиток або не дуже популярні у покупців через внутрішні проблеми і зовнішню кон'юнктуру, але це реально працюючі підприємства, ситуація на яких може покращитись, - пояснює він.- Другі ж були випущені вже практично неіснуючим підприємством. Ці папери не коштують нічого, і їх наявність в активах ІСІ, НПФ або страхової компанії спотворює реальну вартість активів".
Втім, на думку глави аналітичного департаменту ІГА "ТАСК" Андрія Шевчишина, вимоги регулятора можна обійти. "Для цього досить мати пул зацікавлених торговців, готових підтримувати торги з паперу на біржі, а також особу, готову підтримувати звітність емітента", - говорить він.
Експерти сходяться на думці, що представлені вимоги не змінять розташування сил на ринку публічних ІСІ, оскільки більшість відкритих і інтервальних фондів сформовані з ліквідних паперів. До того ж, вважає Віктор Петрусь, навіть серед фізосіб на ринку зараз залишилося мало некваліфікованих інвесторів, яких може налякати зниження вартості активів фонду, якщо їх якість при цьому покращиться.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас