Кабмін посилив боротьбу з корупцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін посилив боротьбу з корупцією

Казна та Політика
421
Кабінет міністрів України схвалив низку постанов, спрямованих на посилення боротьби з корупцією. Таке рішення було прийняте сьогодні на засіданні уряду.
Зокрема, затверджено загальні принципи антикорупційної політики в Україні, методологія проведення антикорупційної експертизи нормативно-правових актів, а також порядок піддання офіційному розголосу інформації про осіб, які притягнені до відповідальності за корупційні дії.
Згідно із документом, інформація про осіб, зокрема юридичних осіб які притягуються до відповідальності за корупційні дії буде оприлюднюватись на офіційних сайтах центральних органів виконавчої влади. Ці юридичні особи будуть позбавлені права доступу до бюджетних коштів, а також права брати участь в державних закупівлях.
Також прийняті урядом постанови деталізують діяльність підрозділів із боротьби з корупцією, які діють в міністерствах і відомствах. Передбачається, що керівники таких підрозділів призначатимуться міністрами або начальниками відомств за узгодженням з урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики. Органи, задіяні в антикорупційній діяльності, звітуватимуть про свою діяльність раз на рік.
Раніше прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила про те, що Кабмін має намір створити спеціальне незалежне Антикорупційне бюро. Тимошенко зазначила, що таке бюро не підкорятиметься жодним органам влади. Також глава уряду повідомила, що Кабмін України планує створити в органах виконавчої влади "спеціальний орган, який буде інструментом урядового уповноваженого у боротьбі з корупцією".
Водночас міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко переконаний, що необхідно розвивати Антикорупційне бюро при головному управлінні з боротьби з організованою злочинністю (ГУБОЗ), а не створювати нове. "Я не вірю в створення нового Антикорупційного бюро. Створювати його з нуля - я не уявляю з кого, навчити нових - це 5 років навчання", - зазначив Луценко. За його словами, Антикорупційне бюро при ГУБОЗ ефективно працює, і тому його необхідно "брати за основу" і додавати до нього спеціальних слідчих і спеціальних прокурорів, які призначатимуться Верховною Радою за поданням або уряду, або Президента України. Також Луценко зазначив, що в Україні основою причиною корупції є відсутність невідворотності покарання.
Нагадаємо, 25 листопада в Україні набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законів України відносно вдосконалення організаційно-правових основ запобігання, протидії, припинення корупції і організованої злочинності і виконання комітетами Верховної Ради України контрольних функцій". Цей закон удосконалить структуру і організацію діяльності підрозділів правоохоронних органів, які займаються боротьбою з організованою злочинністю і корупцією. Згідно із документом, створення і ліквідація відділів і відділень по боротьбі з організованою злочинністю в містах затверджується рішенням Кабінету міністрів України за поданням міністра внутрішніх справ України, погодженим з комітетом Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Цей закон Президент України Віктор Ющенко підписав 11 листопада.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас