У 2010 році буде несолодко? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2010 році буде несолодко?

Аграрний ринок
1231
Вартість "білого золота" на внутрішньому ринку поступово дорожчає. Кілограм цукру зараз коштує в межах шести гривень з копійками. Нагадаємо, що наприкінці літа - на початку осені Україна зіштовхнулася з дефіцитом цукру, який подолали лише завдяки інтервенціям з держрезерву та надходженням на ринок цукру з нового врожаю. За словами експертів, якщо влада не вживе заходів, то в 2010 році на українців знову чекає "солодкий" дефіцит в обсязі 300-600 тисяч тонн.
На думку голови наглядової ради ВАТ "Цукровий союз "Укррос" Сергія Федоренка, через непродуману державну політику цьогорічні посівні площі під цукровий буряк скоротилися вдвічі у порівняні з 2006 роком і валовий збір буряка в 2009 році зменшився до 10 мільйонів тонн. Як наслідок, з нового урожаю в Україні вироблять щонайбільше 1,3 мільйона тонн цукру при внутрішньому його споживанні 1,7 мільйона тонн на рік (до кризи споживання оцінювали в 2,1 мільйона тонн).
"У 2010 році матимемо дефіцит цукру і його величина, за моїми прогнозами, становитиме від 400 до 600 тисяч тонн цукру", - говорить він.
Про нестачу цукру в другій половині 2009/2010 маркетингового року згадується й у пояснювальній записці до проекту постанови Кабінету Міністрів "Про внесення змін до порядку розподілу тарифної квоти на ввезення до України цукру-сирцю з очерету", яку розробило Міністерство економіки. Щоправда, за його оцінкою, дефіцитними будуть тільки 300 тисяч тонн.
Зважаючи на такі прогнози, уряд повинен вже зараз вживати заходів, щоб уникнути дефіциту у 2010 році, говорить президент Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса. При цьому він додає, що розраховувати на перехідні залишки не варто, адже через невеликі обсяги вітчизняного виробництва цукру їх може просто не бути.
Частково перекрити "солодкий" дефіцит допоможуть 262 тисячі тонну цукру-сирцю, який згідно з квотою СОТ за пільговим митом 2% завозять до України. Однак, навряд чи всі ці тони надійдуть до країни через складну і заплутану процедури розподілу квот, вважають експерти, тому потрібно шукати й інші варіанти.
Один із запасних варіантів - імпорт із Білорусі. Сусіди можуть поставити на наш ринок 80-100 тисяч тонн, говорить Федоренко. Хоча Білорусі сьогодні вигідніше продавати цукор на російському, а не українському ринку, бо там також відчувається дефіцит. До того ж в Росії за білоруський цукор готові платити 1000 доларів за тонну, в нас - 550-600 доларів, деталізує Федоренко.
Підстрахуватися від дефіциту теоретично можна і за рахунок придбання цукру-сирцю на біржах. Але його біржова ціна сьогодні становить 500 доларів за тонну, плюс 50% мито. Тому немає економічного сенсу завозити його до України: надто дорогим виявиться кілограм для споживача. Краще встановити на 2010 рік додаткову квоту на ввезення ще 250 тисяч тонн цукру-сирцю за пільговим митом 2%, говорить Федоренко, і тоді в оптовій торгівлі кілограм цукру коштуватиме 6,5-7 гривень, а в роздрібній - 8,5-9 гривень.
У той же час, опитані експерти зазначають, що названі заходи слід застосовувати для "погашення" так би мовити екстреного дефіциту. Якщо ж Україна хоче надійно застрахуватися від дефіциту цукру в подальші роки, то їй потрібно фінансово заохочувати фермерів вирощувати цукровий буряк, а цукрові заводи - проводити модернізацію.
"Якщо уряд обіцяв виплатити 750 гривень за гектар буряка, то обіцянку потрібно виконувати. І бажано не тоді, коли фермери зберуть врожай, а в березні, коли вони визначаються з тим, що будуть сіяти", - додає Ліссітса.
Які варіанти для уникнення цукрового дефіциту вибере держава, поки що не відомо. Офіційних заяв на цю тематику не прозвучало. В той же час міністр аграрної політики України Юрій Мельник повідомив, що в 2010 році очікується зростання посівних площ під цукрові буряки на 20% - до 400 тисяч гектарів.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас