Не виріст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не виріст

867
За даними Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг (Держфінпослуг), за дев'ять місяців поточного року збір страхових премій на ринку ризикового страхування скоротився на 18% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав 14,18 млрд грн. Опитані представники страхових компаній (СК) сходяться на думці, що за підсумками року валові страхові збори зменшаться приблизно на 20%. А це означає, що ринок в 2009 р., в кращому випадку, збере близько 19 млрд грн.
"Якщо говорити, не ділячи страховий ринок на класичний і некласичний, то за підсумками року передбачаємо скорочення загального обсягу валових страхових премій на 15-25%", - відзначає Галина Пішакова, заступник голови правління УСК "Княжа Вієнна Іншуранс Груп".
Погоджується з колегою і Володимир Ганчак, голова правління СК "Глобус": "Вважаю, що можна чекати зниження зборів страхових премій на 20-25%". Втім, зустрічаються і песимістичніші прогнози. На думку Олега Спілки, голови наглядової ради НАСК "Оранта", збори премій на класичному страховому ринку за підсумками року скоротяться мінімум на 30%, максимум - на 50%. Схожу оцінку ситуації дає Олег Сосновський, генеральний директор СК "QBE Україна" "Класичний страховий ринок, в кращому разі, скоротиться на 35%, а швидше, на 40%".
Цей прогноз справді може виправдатися стосовно реального сектора страхування. Річ у тім, що офіційна звітність регулятора відображає підсумки роботи всього ринку, враховуючи результати діяльності й тих компаній, які, по суті, не здійснюють класичне страхування, а використовують страхові операції для забезпечення різних фінансових схем. Збори ж премій СК, що займаються класичним страхуванням, за різними оцінками, складають близько половини показаного ринком результату.
Варто відзначити, що на страховому ринку знижується не лише показник валових страхових премій. За даними Держфінпослуг, підсумки дев'яти місяців поточного року зафіксували скорочення страхових виплат на 2% - до 4,96 млрд грн. За вказаний період скоротився і обсяг страхових резервів - на 5% (до 9,4 млрд грн.).
Нульова готовність
Багато страховиків упевнені, що в першому півріччі 2010 р. не варто розраховувати на помітне поліпшення ситуації на ринку страхування, а про стабілізацію ринку можна буде говорити ближче до осені наступного року. "Можна припустити, що в 2010 р. ринок збере на 10% більше, ніж в 2009 р.", - прогнозує Спілка.
Учасники ринку відзначають, що основною проблемою більшості СК виявилася неготовність до роботи в умовах кризи. Річ у тім, що багато страховиків у попередні роки робили основний акцент на демпінгу, роботі з банківськими установами зі страхування заставного майна, прагнучи максимально збільшити обсяг страхових премій і частку ринку. Проблема демпінгу дійсно гостра, оскільки заниження тарифів призводить до нездатності СК сформувати якісні резерви, що в умовах кризи часто призводить до погіршення платоспроможності СК.
"У нас величезна кількість скарг СК на інших учасників ринку, особливо за результатами проведення тендерів на право страхувати ті чи інші організації, - говорить Віктор Суслов, голова Держфінпослуг. - Окремі великі компанії дійшли до банкрутства, зробивши демпінг інструментом конкурентної боротьби. Був занижений тариф, було продано багато полісів, а в результаті нічим було виконати зобов'язання перед клієнтами, компанії не мали резервів".
Труднощі відчувають і ті СК, які увійшли в кризу з нерозвиненими каналами продажів, що працюють з обмеженим переліком страхових продуктів. "Ейфорія зростання страхового ринку за рахунок страхування банківських кредитних застав, гонка за часткою ринку і посилення конкуренції призвели до того, що страхові компанії не формували належним чином страхові резерви, рентабельні філіальні й агентські мережі, не створювали базу для роботи в справжніх ринкових умовах", - пояснює Галина Пішакова.
Класичний приклад - захоплення страховиків страхуванням автомобілів у зв'язці з банками та автосалонами. Нагадаємо: за даними Держфінпослуг, в передкризовий 2008 р. страхування транспорту принесло СК 5,8 млрд грн. валових страхових премій, або 24,1% валових зборів за рік. У тих страховиків, які займалися переважно страхуванням автовласників за програмами "автоцивілки" і КАСКО, згортання програм кредитування і погіршення платоспроможності населення зумовило різке скорочення зборів страхових премій. Якщо врахувати істотне подорожчання ремонту застрахованих авто у зв'язку з підвищенням курсу долара відносно гривні, стає зрозуміло, чому деякі СК втратили здатність виконувати свої зобов'язання перед клієнтами.
"Автострахування трималося на банківському кредитуванні. Оскільки банківське кредитування майже припинилося і продажі автомобілів зменшилися, відповідно, скоротився і збір премій з авто-КАСКО", - говорить Володимир Ганчак.
Експерти відзначають, що небезпека для ринку полягає в тому, що в умовах кризи компанії мають мало шансів переформувати свої страхові портфелі, зменшивши в них частку так званих моторних ризиків.
"СК, які продовжують працювати з обмеженим портфелем ризиків і одним каналом продажів, вже не зможуть диверсифікувати свої страхові портфелі. Компанії ж, які у минулому і на початку цього року почали розвивати нові напрями і страхові програми, ще встигнуть збалансувати свої портфелі ризиків", - вважає Олег Сосновський.
Шанс для великих
В такій ситуації залишитися на плаву страховикові може дозволити підтримка акціонерів. Власне, страховики, як і керівництво Держфінпослуг, не раз відзначали, що зараз найбільш актуальним для СК є питання капіталізації. "Капіталізація важлива для всіх учасників ринку. Це життєво необхідно, коли виплати збільшуються, а обсяги збираних премій зменшуються", - відзначає Олег Спілка.
Втім, така можливість є зовсім не у всіх СК. "Страхові компанії, які входять до потужних страхових груп, ще можуть розраховувати на підтримку акціонерів. Такі компанії платоспроможні, акціонери їх не залишать в будь-якій ситуації, - вважає Володимир Ганчак. - А багато інших СК акціонери не рятуватимуть, бо будуть намагатися стабілізувати свій основний бізнес".
Також страховики чекають, що продовження впливу фінансової кризи в 2010 р. призведе до перерозподілу страхового ринку між найбільш стійкими СК. Справді, представники великих СК не раз заявляли, що розраховують на приплив страхових премій від клієнтів, які йдуть з компаній, що не виконують свої зобов'язання з виплати відшкодувань. Перерозподіл клієнтів відбувається також внаслідок того, що банки скорочують кількість акредитованих СК. В результаті велика частина банківських позичальників переходить на страхування в афілійовані з банками СК або до тих страховиків, які можуть виконати вимоги банків щодо агентської винагороди і розміщення коштів на депозитах для отримання акредитації.
"Буде відбуватися перерозподіл клієнтської бази та агентських мереж між СК, кількість яких зменшується і які зуміли довести свою спроможність і надійність на ділі", - запевняє Галина Пішакова.
При цьому страховики визнають, що найперспективнішим і найбільш рентабельним для СК напрямом бізнесу залишається страхування майна як юридичних, так і фізичних осіб. При цьому компанії не мають наміру повністю відмовлятися від страхування КАСКО. Додатковим сигналом для ринку, що дозволяє дивитися з оптимізмом на перспективи зростання страхових премій, є надія на те, що банківська система, адаптувавшись до нових умов, почне активніше пропонувати підприємствам і приватним особам нові програми кредитування. Інакше навряд чи можна буде розраховувати на помітне пожвавлення попиту на страхові послуги.
Юрій Гусєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас